ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна не визнає російських свідоцтв про народження з Криму

Кримчани з новонародженими зіткнулися з проблемою під час виїзду на материк

Україна не визнає російських свідоцтв про народження з Криму
Фото: inforesist.org

Українські прикордонники не визнають свідоцтв про народження російського зразка, виданих в окупованому Криму, через що в молодих батьків півострова виникають проблеми, коли ті виїжджають на материк. Про це повідомляють "15 минут" з посиланням на Кримську польову місію з прав людини.

Правозахисники зафіксували випадок, коли молода пара з дитиною, народженою після анексії Криму Росією, виїхала на материкову Україну. При цьому прикордонники не хотіли її пропускати через свідоцтво про народження російського зразка. Нарешті, вони пропустили сім'ю на материкову Україну, але попередили, що не впустять назад на півострів без українського свідоцтва.

При цьому зареєструвати дитину, яка народилася в Криму, на території решти України складно. Батьки отримують у пологовому будинку довідку і йдуть реєструвати немовля в органи місцевої влади. Виїхати і зареєструвати дитину за межами Криму батьки не можуть, тому що довідку про народження дають у єдиному екземплярі і забирають під час видачі російського свідоцтва про народження.

Експерт Кримської польової місії з прав людини Дар'я Свиридова радить українській владі внести зміни до законів, щоб змінити ситуацію. Зараз же дії української Держприкордонслужби, на думку правозахисників, обмежують права громадян.

Нагадаємо, нещодавно президент України звільнив головного прикордонника країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram