ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд не визнав "Замок барона" кінця XIX століття пам'яткою архітектури

Суд скористався законодавчою лазівкою

Суд не визнав "Замок барона" кінця XIX століття пам'яткою архітектури
Фото: Макс Левин

Вищий господарський суд не визнав будинок за адресою вул. Ярославів Вал, 1 - так званий "Замок барона", споруджений у кінці 19 століття, - пам'яткою архітектури місцевого значення.

Згідно з рішенням суду, яке є в розпорядженні LB.ua, у січні 2012 року прокуратура Києва звернулася до господарського суду для визнання недійсним продажу на аукціоні в 2006 році приміщення площею 164,7 кв. м за адресою Ярославів Вал, 1 колишньому депутатові Київради Олександру Лойфенфельду і вимогою повернути його у комунальну власність.

Як сказано в рішенні суду, прокуратура наполягала, що цей продаж було здійснено з порушенням норм Закону "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" та Закону "Про тимчасову заборону приватизації пам'яток культурної спадщини". Відповідачі заперечували проти позову, вказуючи, що спірне майно не було об'єктом культурної спадщини національного значення, а тому на нього не поширюється дія Закону "Про тимчасову заборону приватизації пам'яток культурної спадщини".

Суд також посилається, зокрема, на те, що Кабмін так і не вніс до Верховної Ради список пам'яток культури, які не підлягають приватизації. "Отже, нежитлове приміщення площею 164,7 кв. м на вул. Ярославів Вал, 1 не отримало статусу пам'ятки", - йдеться в рішенні.

Заступник начальника Головного управління охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міськради Сергій Новгородський у коментарі LB.ua заявив, що таке рішення суду - небезпечний прецедент.

"Це рішення суду - небезпечний прецедент стосовно інших пам'яток культурної спадщини. Це чергова корупційна схема", - вважає він.

Рішення Вищого господарського суду обурило і мера Києва Віталія Кличка.

"Таке рішення є неприпустимим і викликає запитання щодо прозорості прийняття рішень в українських судах, оскільки аргументом стало те, що свого часу цей об'єкт не було перенесено з радянського реєстру пам'яток архітектури у реєстр незалежної України", - зазначив Кличко, йдеться на сайті КМДА.

Міський голова доручив керівникам профільних підрозділів КМДА у стислі терміни вжити заходів з повернення статусу пам'ятника "Замку барона".

Крім того, мер закликав Міністерство культури приєднатися до боротьби за історичну будівлю і не допустити приватизації "Замку барона".

Як відомо, Замок барона Штейнгеля побудований у 1898 році в псевдоготичному стилі. В радянський час будинок віддали під комунальні квартири.

ЗМІ писали, що всі квартири в будівлі вже давно належать Лойфенфельду. А в 2012 року Київрада видала йому дозвіл на землеустрій. Лойфенфельд займався оформленням прав власності на землю під будівлею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram