ГоловнаСуспільствоЖиття

У Луганській області відключають електрику через нестачу вугілля

Віялові відключення електроенергії відбуваються щодня

У Луганській області відключають електрику через нестачу вугілля
Фото: academic.ru

У Луганській області відбуваються щоденні віялові відключення електроенергії через гострий дефіцит вугілля для місцевої ТЕС. Про це заявив губернатор області Геннадій Москаль, повідомляє прес-служба Луганської ОДА.

Москаль зазначив, що для мінімального життєзабезпечення Луганській області потрібно 500 мВт електроенергії.

"У мирний час цю потребу з надлишком покривала Луганська ТЕС у м. Щастя. Однак через бойові дії паливо для Луганської ТЕС - вугілля антрацит - залишилося на окупованій ЛНР території. Антрациту накопичилося уже 1,4 мільйона тонн, але доставити його на ТЕС навіть з доброї волі бойовиків неможливо, оскільки в кількох місцях пошкоджено залізницю", - зазначив голова ОДА.

Москаль повідомив, що зараз паливо на ТЕС постачають тільки з однієї шахти в Гуковому, яка належить ДТЕК. Шахта працює цілодобово, але вугілля все одно не вистачає. Через гострий дефіцит палива працюють тільки два з чотирьох енергоблоків, які виробляють лише 350 мВт електроенергії.

Щоб якось вийти із ситуації, вже запустили Сєвєродонецьку ТЕЦ. "Днями розженемо її до повної потужності і отримаємо додатково 80 мВт. Крім того, у вівторок під'єднаємо Лисичанськ до єдиної енергетичної системи України (фахівці встановили, що технічно це можливо) - і розраховуємо ще на додаткові 40 мВт. Так загалом отримаємо 470 з 500 мінімально необхідних мВт", - заявив керівник адміністрації.

Москаль висловив сподівання, що після цього ситуація трохи стабілізується і віялових відключень поменшає.

Нагадаємо, напередодні Москаль висунув бойовикам ультиматум з вимогою відновити електропостачання Станично-Луганського району, газопостачання Чорнухиного і Сокільників. Якщо протягом двох діб цього не відбудеться, Луганська ОДА обіцяє відключити захоплені бойовиками райони від газопостачання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram