ГоловнаСуспільствоЖиття

Військові 51-ї бригади після 3 місяців під вартою вирушили із Запоріжжя на Волинь

Після особистого втручання генпрокурора 41-го бійця відпустили з-під арешту

Військовослужбовці 51-ї окремої механізованої бригади сьогодні вирушили у Володимир-Волинський, отримавши дозвіл на передислокацію з міста Запоріжжя, де вони провели 3 місяці під арештом. Про це LB.ua повідомила активістка "Автомайдан Київ" Катерина Кувіта.

В Запорожье провожают бойцов 51-й ОМБР

"Після того як нам вдалося достукатися до генпрокурора Яреми, він узяв справу бійців 51-ї під свій контроль. Наші активісти з ним зустрічалися у четвер і п'ятницю, з ним зустрічався адвокат Анатолій Башловка (який захищає одного з обвинувачених бійців - LB.ua). Після цього Ярема виділив нам свого помічника для оперативного зв'язку родичів і адвокатів", - сказала Кувіта.

Ярема прийняв родичок бійців 51-ї ОМБР та активістів після пікету Генпрокуратури 6 листопада.

Після прибуття (імовірно 12 листопада вранці) солдати надійдуть у розпорядження військової частини ВЧ №А2331, звідки вони ще влітку прибули в АТО. Кожен зможе індивідуально звернутися до командира частини з проханням про відпустку і отримати дозвіл. Більшість підслідних військовослужбовців з Волинській області.

"Досудове слідство ще не закінчилося і закінчиться, швидше за все, у грудні, після чого призначать дату судового засідання. Суд відбудеться в Луганській області - за місцем вчинення злочину, в якому підозрюються хлопці, у форматі відеоконференції. Таку можливість передбачає КПК", - сказав Вадим Васильєв, адвокат солдата 51-ї ОМБР Віктора Січкуна. Це означає, що бійці відповідатимуть перед судом за допомогою сучасних технологій, зокрема, скайпу.

Разом з тим, за словами Кувіти, активісти мають намір домогтися, щоб розгляд справи перенесли до Києва чи на Волинь, щоб обвинувачені могли особисто бути присутніми на засіданні.

Активисты в Запорожье провожают бойцов

Завтра, 12 листопада, о 10:30 активісти організації "Автомайдан Київ", яка підтримувала бійців з моменту їхнього арешту, запрошують киян до будівлі Печерського суду у Києві на ул.Гайцана, 4, щоб підтримати активіста руху Дмитра Карпа. Його звинуватив у хуліганстві головний військовий прокурор Матіос, якого облили водою в коридорі Генпрокуратури після того, як він відкрито образив захисників військових 51-ї ОМБР.

Як повідомлялося, 41 боєць 51-ї ОМБР звинувачується у дезертирстві. Військовослужбовці, залишившись без постачання, виходили з "котла" в районі Червонопартизанська, перейшовши 25 липня кордон із РФ. Вони відразу повернулися в Україну, не зрадивши присягу, але зберігши таким чином свої життя. Відтоді вони заблоковані у військовій частині в Запоріжжі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram