ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна відзначає День гідності та свободи

Рік тому розпочався студентський Євромайдан

Україна відзначає День гідності та свободи
Фото: Макс Левин

Сьогодні Україна відзначає першу річницю початку подій, які стартували з протестних акцій на Майдані Незалежності в Києві й у підсумку одержали назву "Майдан" або "Євромайдан".

Із цієї нагоди заплановано низку офіційних і неофіційних заходів.

О 08:45 предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет почне літургію в Михайлівському соборі в Києві, помолиться за мир в Україні та пом'яне загиблих за незалежність.

О 10:00 президент Петро Порошенко вшанує пам'ять героїв Небесної сотні на вулиці Інститутській.

Об 11:00 біля станції метро "Політехнічний інститут" розпочнеться фінальна частина естафети "Пробіг на Майдан", що стартувала у Варшаві (Польща).

О 14:00 на Михайлівській площі стартує Марш гідності, організований Самообороною Майдану, який пройде вулицями і площами, де були сутички в листопаді 2013-го - лютому 2014-го.

О 17:30 на Майдані Незалежності розпочнеться флеш-моб "Україна - ЄС: Сильніші разом", під час якого кілька сотень людей живим ланцюгом сформують карту України.

На 18:00 заплановано початок Народного віче на Майдані Незалежності з нагоди річниці початку Євромайдану.

Паралельно із цими подіями пройдуть кілька прес-конференцій, презентації книг, фотовиставки та кінопокази.

Нагадаємо, 21 листопада 2013 року в Києві почалися акції протесту, спричинені несподіваним рішенням влади відкласти підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Мирний протест переріс у сутички між правоохоронцями та протестувальниками, наслідком яких стала загибель понад 100 людей. 22 лютого 2014 року протести призвели до втечі з України колишнього президента Віктора Януковича і кількох інших високих посадовців.

Президент України Петро Порошенко підписав указ про відзначення 21 листопада Дня гідності та свободи - цього дня також почалася Помаранчева революція 2004 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram