ГоловнаСуспільствоЖиття

На Майдані в Києві триває народне віче

Відкрив зібрання за традицією Євген Нищук

О 18.00 на Майдані в центрі Києва стартувало народне віче, присвячене першій річниці Революції Гідності.

На час відкриття віча людей зібралося кілька тисяч. До присутніх приєдналася колона Самооборони часів Майдану, яка пройшла маршем місцями сутичок активістів із силовиками. Люди поступово підходили - всього на акцію пам'яті прийшло близько 15 тис. осіб.

Віче відкрив міністр культури Євген Нищук (беззмінний ведучий Майдану), після чого почалася молитва.

Періодичні перед присутніми під час акції виступали лідери Майдану - активісти та депутати. Зі сцени до присутніх звернувся і журналіст, а тепер уже обраний депутатом, Мустафа Найєм, з поста у Facebook якого і почався Євромайдан.

"Ми інфікували владу страхом перед людьми, вона боїться вас. Уперше в історії", - заявив, зокрема, Найєм.

Близько 21.00 на Майдан прийшла колона студентів. Вони скандували "Брат за брата, студент за студента". Нагадаємо, протистояння в центрі Києва спалахнуло з потужною силою після жорсткого розгону студентів о 4 ранку в ніч на 30 листопада.

Незабаром від колони студентів відокремилася група молодих людей у балаклавах, які назвалися націонал-соціалістами. Вони палили фаєри і підривали петарди, обіцяючи довести революцію до кінця. Але незабаром зникли так само несподівано, як і з'явилися.

Нагадаємо також, що біля Будинку профспілок відкрилася виставка фотографій від першого до останнього дня Майдану, підготовлена близько 40 фотографами. Її можна відвідати і у вихідні.

Близько 22.00 люди поступово почали розходитися, не чекаючи офіційного завершення віча, яке станом на 23.00 ще триває.

Нагадаємо, народне віче часів Євромайдану - форма зібрання людей, під час якого приймалися рішення про подальші дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram