ГоловнаСуспільствоЖиття

Одесити рятують одне одного з-під снігових завалів

У південному місті сьогодні випала екстремальна кількість снігу

В Одесі сьогодні сильний снігопад, рух на основних трасах у місті й області заблоковано. Про це повідомляють одеські ЗМІ і користувачі соцмереж.

Удень у місті зафіксували сильний вітер з моря, пориви до 25 м/с, хуртовину. Пік негоди припав на 14:00-16:00. Однак ще о 12:00 сервіс "Яндекс.Пробки" повідомив про рекордні затори на одеських дорогах - корки сягали 10 балів. Автомобілі та громадський транспорт опинилися у "сніговому полоні".

Сотні машин заблоковані біля поромної переправи в Іллічівську, за 25 км від Одеси. Снігом занесло й інші обласні дороги.

Починаючи з другої половини дня, одесити активно почали пропонувати одне одному допомогу в соцмережі facebook.

"Кілька мобільних груп громадських активістів працюють по місту, витягують людей і допомагають вибратися машинам. Дуже потрібні сильні чоловіки - допомагати розчищати дороги - і водії на джипах. Ситуація патова. У кого є лопати - теж телефонуйте або вибирайтеся - на Канатну, 35 або Жуковського, 36", - написали активісти Самооборони Одеси, залишивши контактний номер телефону для звернень: 068836 33 05.

"Допомагаємо в сел. Котовського. Готові приєднатися до когось. Двоє дужих хлопців з лопатою. Тел. 067 483 38 37, Максим", - таких повідомлень із контактами - безліч у всіх районах міста: Таїрове, район Автовокзалу, всі станції Фонтану, центр.

"Водій маршрутки під Совіньоном (найдорожчий приморський район за містом - від мене зауваження) без шансів на евакуацію вивів усіх людей з маршрутки і колоною повів у тепло", - процитувала одне з особистих повідомлень активістка одеського Кризового медіа-центру Олена Балаба, яка на своїй сторінці веде "трансляцію" подій у місті.

Люди масово пропонують застряглим на дорозі обігрів, чай-каву і вечерю, а також нічліг.

Фото: facebook.com

"І ми на "Підкові" теж чай організовуємо. Є де переночувати! Телефони людей, готових вийти і допомогти: Маршала Жукова (СітіЦентр-Експобуд) або Корольова (ОблДАІ) вийду, допоможу. Гарячий чай з медом. 099-4399503".

"На Приморській, навпроти в'їзду на Морвокзал допоможу!!! 0968839191"

"Слобідка, район селища Нафтовиків. Готовий допомогти лопатою, чаєм. 0633427897"

"093477 03 57 - Бочарова. На нічліг є три місця. 063 576 21 81 - Олександр, Автовокзал, є лопата, чай і печивко", - такими повідомленнями переповнена соцмережа.

Окрім простих городян, безкоштовну допомогу надають і комерційні фірми:

"Хто застряг на трасі Одеса-Південний - ТІС приймає людей на обігрів і ночівлю. Годуємо, поїмо. Наша техніка працює на обох трасах. Просимо надавати допомогу нашій техніці, а не сидіти в машинах - люди працюють на знос. Основна проблема - в покинутих машинах. Телефон диспетчера 0675855157 Олег. Слава Українцям!" - такий пост з'явився на сторінці компанії ТІС.

"На трасі Овідіополь-Одеса застрягло величезна кількість машин, у них люди. Навіть на під'їздах до Одеси трасу замело неймовірно. На самому промринку "7-й кілометр" замети сягають півтора метра і вище. Всім, хто може додзвонитися, достукатися або якось інакше повідомити знайомих, які перебувають на трасі в районі "7-го кілометра", прошу Вас сказати, що ринок надасть будь-яку посильну допомогу, зокрема і медичну. Тільки-но наша власна снігоприбиральна техніка зможе дістатися до траси, ми постараємося розчистити хоча б одну смугу, щоб люди змогли дістатися до "Сьомого", щоб зігрітися в приміщеннях прилеглих до траси будівель, а також будемо підвозити гарячі напої до машин. Однак уже зараз охочі можуть спробувати самостійно дістатися до перших воріт ринку (там, де нова арка і ялинки) і йти у 2-поверхову будівлю (так званий туалет №10), а також у наступний 2-поверховий будинок біля продуктового ринку - будівля їдальні. Вас там обігріють і нагодують", - написала Irina Tkach.

Зігрітися можна в міських закладах громадського харчування і магазинах. Наприклад, Балаба повідомила, що в ТЦ "Рив'єра" всіх застряглих годують гуманітаркою і пускають безкоштовно в кіно. Безкоштовно зігрітися гарячим чаєм можна в закладах "Ай лав ю Петрович", "Чайний п'яниця" та інших.

"Пункти обігріву - хаб на Грецькій, ріг Юрія Олеші, вхід з боку Юрія Олеші, будівля багатоповерхівки Гефеста, "Пивний сад" у Міському саду, Кафе в Ангелова на Жуковського, 38. Але на пункти обігріву поки що не такий великий попит. Найважливіше зараз вивозити тих людей, які застрягли. Тому дуже потрібні люди на позашляховиках", - додала Балаба на facebook.

Є й екстремальні пропозиції про допомогу:

"Хто збирається народжувати, в районі Адміральського, Щоглових, Палубної, не виїжджайте, не вийде. Давайте разом вдома. Я лікар, допоможу. 743-71-59. Не жарт. Краще в нормальних домашніх умовах, ніж у машині чи на вулиці", - написала Руслана Вороніна.

Породіль, які все ж застрягли дорогою до лікарень, а також літніх людей і інвалідів постійно рятують ініціативні групи, повідомлення про них з'являються на сторінках у активістів.

Фото: facebook.com/Irina.Medushevskaya

Актуальні прохання та пропозиції про допомогу транслюють, окрім іншого, на сайті dumskaya.net.

Користувачі з інших міст захоплюються взаємодопомогою одеситів і підтримують їх.

"Одеса, Дніпро Вам привіт передає, я від Вас у шоці!" - прокоментувала одну з пропозицій про допомогу користувач facebook Tanya Yaremka.

"Які ви молодці! Респект від Тернополя!" - написала Ірина Кельнер.

"Дивне відчуття: жалкую, що не в Одесі!)) Дуже захотілося побути з вами. Напевно, теж роздавати гарячий чай, штовхати чиюсь машину, радіти і веселитися тому, від чого зазвичай плачуть)) Ви унікальні. Пишаюся Вами!!!" - це слова львівського ресторатора Вадо Арзуманяна.

При цьому міські комунальні служби, очевидно, не виконують своїх функцій - у місті помічено дуже мало снігоприбиральних машин. Мер Одеси Геннадій Труханов уже пообіцяв завтра, 30 грудня, вивести чиновників на прибирання снігу.

"Також хочу повідомити, що завтра, 30 грудня, до працівників комунальних служб, які будуть усю ніч боротися з наслідками стихії, долучаться співробітники Одеської мерії і комунальних підприємств", - йдеться у зверненні мера. Він закликав власників усіх готелів приймати застряглих на дорозі на нічліг.

Як повідомила одеська журналістка Юлія Сущенко, вночі снігоприбиральні машини вийшли у спальні райони селищ Котовського і Таїрового на півночі та півдні міста відповідно.

Нагадаємо, найсильніший снігопад накрив 29 грудня південь України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram