ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна вшановує Героїв Крут

Квіти до пам'ятного хреста сьогодні покладе Президент Порошенко

Україна вшановує Героїв Крут
Архивное фото
Фото: Макс Левин

Сьогодні, 29 січня, в Україні День пам'яті Героїв Крут. Президент України Петро Порошенко об 11:00 візьме участь в урочистій церемонії покладання квітів до пам'ятного хреста Героям Крут на площі Андрія Первозванного, повідомляє прес-служба глави держави.

Бій під залізничною станцією Крути відбувся 29 січня 1918 року, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Він тривав 5 годин. 4-тисячній більшовицькій армії Михайла Муравйова протистояв загін київських студентів і бійців вільного козацтва, який налічував близько чотирьох сотень осіб.

Для військових дій бій не мав вирішального значення, та у свідомості багатьох набув особливого сенсу завдяки героїзму української молоді. Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків - ті стратили 27 осіб.

У бою під Крутами захисники української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ противника зупинили і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою дороги і мости. Російсько-більшовицькі солдати втратили боєздатність на чотири дні.

2006 року на місці бою встановили пам'ятник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram