ГоловнаСуспільствоЖиття

Патріарх Філарет у США проситиме зброю для України

Священнослужитель закличе США до кінця виконати зобов'язання гаранта і допомогти Україні захистити свою територію

Патріарх Філарет у США проситиме зброю для України
Фото: Макс Требухов

Предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет, який прибув з візитом до Вашингтона, під час зустрічі з представниками американської влади говоритиме про роль США як гаранта миру в Україні за Будапештським меморандумом, а також про допомогу з боку Америки, в тому числі зброєю.

Про це він сказав під час прес-конференції в посольстві України у Вашингтоні, передає Укрінформ.

"Ми з Владикою Єпифанієм приїхали на молитовний сніданок, який щорічно проводить президент США, для того щоб помолитися разом за мир і спокій у світі, а, з іншого боку, поспілкуватися і нагадати, що ми просимо Сполучені Штати до кінця виконати зобов'язання гаранта, тобто допомогти Україні захистити свою територію", - зазначив патріарх.

Він нагадав, що Україна свого часу довела миролюбність, коли в 1994 році віддала весь потенціал ядерної зброї, який був третім за обсягами у світі. Тоді був підписаний Будапештський меморандум, і гарантами виступили США, Британія і Росія.

Філарет водночас підтвердив, що говоритиме про необхідність надання українським військам сучасних видів оборонної зброї. "Ми можемо і самі випускати озброєння, але зараз ми просимо допомогти нам захистити свою територіальну цілісність", - зазначив він, додавши, що духу українським військовим на передовій не позичати.

Він також закликав діаспору підтримати Україну коштами і гуманітарною допомогою населенню, яке потерпає від агресії на Донбасі, а також молитвою за мир і спокій в Українській державі.

Програмою візиту патріарха Філарета, крім участі в молитовному сніданку з Обамою, передбачена його зустріч у Конгресі, в тому числі окремо із сенатором Маккейном, у Державному департаменті США, а також з громадськими діячами.

Філарет планує повернутися в Україну 6 лютого.

Напередодні речник Держдепартаменту США Джен Псакі заявила, що США е ухвалили рішення щодо постачання України летальною зброєю, водночас варіант такої підтримки не виключається в майбутньому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram