ГоловнаСуспільствоЖиття

Правозахисники створили "список Савченко"

У список включили всіх причетних до незаконного арешту українки

Правозахисники створили "список Савченко"
Фото: EPA/UPG

В Україні створено "список Савченко", в який включено осіб, причетні до справи народного депутата, незаконно утримуваного Росією в СІЗО. Про це повідомила на брифінгу правозахисник, член наглядової місії у Москві у справі Надії Савченко Анастасія Чорногорська, передає "Укрінформ".

"Список Савченко" створений за принципом "акта Магнітського". Тобто, мова йде про список осіб, відповідальних за порушення принципу верховенства права, до яких мали застосувати персональні санкції.

"Перша категорія "списку Савченко" - це особи, які ухвалювали рішення на вищому політичному рівні. Це начальник слідчого комітету Бастрикін, голова адміністрації президента РФ Володін, керівник управління взаємодії із засобами масової інформації Маркін, радник президента РФ Сурков, російські депутати ПАРЄ, які не голосували за звільнення Савченко. І перший номер у цьому списку - президент РФ Володимир Путін, який віддавав накази щодо затримання Надії Савченко", - сказала Чорногорська.

Правозахисники мають намір передати цей список як українській владі, так і в ПАРЄ, Раду Безпеки ООН та інші організації із закликом застосувати персональні санкції до цих росіян.

Нагадаємо, Слідчий комітет РФ не збирається звільняти українку з-під арешту до завершення суду, незважаючи на стан здоров'я Савченко та десятки нот з вимогою про звільнення Надії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram