ГоловнаСуспільствоЖиття

Реконструкція скверу на Сагайдачного за 7 млн грн - проект Кличка (ОНОВЛЕНО)

Мер столиці знайшов інвестора, щоб реконструювати фонтан до Дня Києва, але забув винести проект на обговорення громадськості.

Реконструкція скверу на Сагайдачного за 7 млн грн - проект Кличка (ОНОВЛЕНО)
Фото: facebook.com/ferendovich

Мер столиці прокоментував події навколо поваленого паркана на Контрактовій площі. На персональному сайті Віталія Кличка з'явилося відповідне повідомлення.

"Кілька ремарок з приводу вчорашніх подій на Контрактовій площі, де активісти знесли будівельний паркан навколо скверу. Я розумію, що паркани в Києві стали подразником. Але не кожна будівельна огорожа - незаконна забудова і негатив для міста. Наприклад, на Контрактовій починається реконструкція скверу, допомогти з якою місту погодилися меценати. І повністю фінансують цей проект", - зазначив Віталій Кличко.

Він зазначив, що до Дня Києва в оновленому сквері з'явиться "філософський фонтан Сковороди", зона wi-fi, нові газони та система їх поливу. "Ми хочемо, щоб у киян з'явилася ще одна комфортна зона відпочинку європейського рівня. І ми це зробимо. Хочу звернутися до активної громадськості: столична влада завжди відкрита до спілкування, готова відповідати на будь-які питання. Тому все ж варто спочатку розбиратися, що і як зносити-ламати. А головне: навіщо. Якщо ми разом, всі кияни, хочемо зробити наше місто європейським і красивим", - зазначив Віталій Кличко.Про те, що проект реконструкції скверу на Контрактовій площі біля пам'ятника Сагайдачному задумано під патронатом мера Києва, написав раніше у своєму блозі народний депутат Ігор Луценко.

"Я поспілкувався з мером Києва Віталієм Кличком. Кличко був засмучений атакою на, як він сказав, його будівництво. "Ноги повідриваю", - повторював Віталій Володимирович. За словами міського голови, він особисто знайшов інвестора, який готовий вкласти гроші у сквер, щоб відкрити його до Дня Києва", - написав Луценко.

Нагадаємо, в ніч проти неділі

навколо скверу на Сагайдачного раптово виріс паркан, його поява викликала суспільний резонанс. До вечора неділі біля скверу зібралося близько сотні обурених киян, які повалили паркан.Голова Подільської

райдержадміністрації Валентин Мондрієвський попросив побачення в жителів району за цю подію. Після цього присутнім на стихійному мітингу показали сам проект реконструкції. Фонтану збиралися надати грецький стиль, з чашами по периметру. Вартість проекту - 7 млн грн.

Фото: Неллі Вернер
Фото: Неллі Вернер

Присутні на знесенні паркана жителі Подолу не зрозуміли, навіщо модернізувати фонтан, що працює, і сквер, ремонт у якому проводили буквально пару років тому, коли Києвом керував Олександр Попов. Крім того, висловлювалися думки, що гроші інвестора можна вкласти в об'єкти, які дійсно потребують реконструкції: Гостинний двір і кінотеатр "Жовтень".

"Якщо це такий масштабний проект - а за площею, яка опинилася за парканом, це кілька соток, де люблять збиратися кияни, де виступають вуличні артисти - то чому перед початком здійснення реконструкції не була широко поінформована громадськість, не проведено всебічне обговорення проектної документації на профільних комісіях у Київраді?

Попередня розмова з компетентною громадськістю та депутатським корпусом Київради зняла б 90% ризику конфлікту. І навпаки, паркан і будівельні роботи без попереднього інформування - це майже гарантія проблем, причому на рівному місці. На жаль, багаторічний досвід переконав киян у презумпції корупційності будь-якого непрозорого будівельного проекту в місті", - додав Луценко.

Кличко побував на місці подій ввечері 15 березня і висловив своє обурення діями киян. Як повідомили в соцмережах присутні в час його візиту люди, мер обіцяв відкрити кримінальну справу, якщо паркан ще раз повалять.

За інформацією LB.ua, сьогодні паркан не відновили, але у сквер з-за паркана Гостинного двору викотили бетономішалки.

Цікаво, що заступник голови КМДА Павло Рябікін, який, судячи з наявних документів, відповідальний за реконструкцію фонтану, лише за два дні до появи паркана написав про прийдешнє обговорення проекту реконструкції вул. Сагайдачного - але забув обговорити з громадськістю задумані зміни у сквері.

"Друзі, на початку травня ми плануємо провести фестиваль міських проектів. Чекаємо на ваші побажання, як поліпшити наше місто. Зі свого боку до участі у фестивалі готуємо проект пішохідної зони на Подолі з частковою пішою зоною на вулиці Сагайдачного. Хочемо винести проект на обговорення і вислухати городян - подобається чи ні. А опісля вже вийдемо на громадське обговорення тематики старого Подолу. Одне із завдань пішохідної зони - прибрати мотлох безладного паркування на Подолі і МАФи, які псують вигляд. Для них буде окремий проект. Замість 36 кіосків на Контрактовій площі з'явиться "полегшений" торговий центр", - написав Рябікін.

О 15:00 у Подільській РДА пройдуть громадські слухання, зокрема на тему реконструкції вул. Сагайдачного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram