ГоловнаСуспільствоЖиття

Окупаційна влада Криму вирішила створити заміну ATR

Нову телекомпанію створять "за зразком громадського телебачення Росії".

Окупаційна влада Криму вирішила створити заміну ATR
Фото: Дарья Чабанова

Самопроголошена "влада" анексованого Росією Криму заявила про необхідність створити "громадську кримськотатарську телерадіокомпанію" замість телеканалу ATR, який припинив своє мовлення з 1 квітня.

Відповідну заяву "голови" Криму Сергія Аксьонова опубліковано на сайті кримського "Радміну".

За словами Аксьонова, 2 квітня в Сімферополі відбулася конференція громадського руху кримськотатарського народу "Кирим", учасники якої попросили його посприяти у створенні на території Криму "Громадської кримськотатарської телерадіокомпанії (ОКТРК) за прикладом Громадського Російського Телебачення".

Аксьонов заявив, що останніми роками кримськотатарський сегмент інформаційного простору Криму "був значною мірою монополізований приватним медіа-холдингом ATR". Він також звинуватив керівництво холдингу в тому, що воно саме "зірвало процес ліцензування".

"Профільним міністерствам і відомствам дано доручення надати сприяння новому кримськотатарському телебаченню з реалізацією цієї громадської ініціативи. Хочу особливо наголосити, що ми зацікавлені у збереженні творчого колективу ATR", - заявив Аксьонов.

Тим часом міжнародна спільнота засуджує відмову реєструвати телеканал у Криму, повідомляє "Крым.Реалии". Зокрема МЗС Туреччини заявило, що відмова у видачі ліцензій є прикладом "політики репресій щодо побратимів". "Туреччина продовжить підтримувати добробут кримськотатарського народу на півострові і відслідковувати розвиток подій у регіоні", - наголосили у відомстві.

У заяві Держдепартаменту США наголошено, що закриття телекомпанії ATR і ще кількох кримських ЗМІ стоїть в "одному в ряду дій, які підривають свободу слова в Криму". Прес-секретар Держдепу Марі Гарф наголосила, що закриттю ATR та інших ЗМІ передувала річна кампанія, "щоб змусити замовкнути кримськотатарське населення та інших осіб, які виступають проти окупації".

Раніше до безперешкодної трансляції ATR закликав комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжнієкс.

Нагадаємо, кримськотатарський телеканал ATR з 1 квітня припинив своє мовлення. Телеканал кілька разів подавав документи для перереєстрації в Роскомнагляд, але їх повертали з різних причин. Президент Петро Порошенко доручив Мінінформполітики створити умови для роботи ATR на території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram