ГоловнаСуспільствоЖиття

Лутковська нагадала Мін'юсту про відповідальність за дітей-інвалідів на окупованому Донбасі

Омбудсмен звинуватила Мін'юст у невиконанні доручення Порошенка про переведення тюрем на підконтрольну Україні територію

Лутковська нагадала Мін'юсту про відповідальність за дітей-інвалідів на окупованому Донбасі
Лутковская
Фото: glavcom.ua

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявляє, що Міністерство юстиції залишило напризволяще дітей-інвалідів на окупованій сепаратистами території, а також не виконало указ Президента Петра Порошенка про переведення установ виконання покарань з окупованих районів Донецької та Луганської областей на територію, підконтрольну українській владі.

"На жаль, указ Президента про переведення цих установ на підконтрольну українській владі територію не виконано Міністерством юстиції. Крім того, мені досі незрозуміло, як можна було залишити на непідконтрольній території соціальні установи, в яких перебувають діти-інваліди, які без сторонньої допомоги ніяк не можуть залишити цю територію", - сказала вона.

За її словами, життя дітей-інвалідів перебуває під загрозою не тільки через бойові дії, а й у зв'язку з неможливістю забезпечення їх предметами першої необхідності.

"Наприклад, у Ровеньках неможливо вже використовувати матраци, на яких діти-інваліди постійно лежать. Їх потрібно змінювати", - повідомила Лутковська.

Вона додала, що офіс омбудсмена звернувся до волонтерів та неурядових організацій з проханням допомогти в купівлі 80 матраців та передачі їх на непідконтрольну територію для громадян України, які потребують піклування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram