ГоловнаСуспільствоЖиття

Цього року запустять третій гідроагрегат Дністровської ГАЕС

Дністровська ГАЕС забезпечить Україні додаткове щорічне вироблення понад 1 млрд. КВт/год електроенергії

Цього року запустять третій гідроагрегат Дністровської ГАЕС
Днестровская ГАЭС
Фото: uges.com.ua

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин 16 травня здійснив поїздку в Новодністровськ (Чернівецька область) з метою ознайомлення з перебігом будівництва та монтажу гідроагрегату №3 Дністровської ГАЕС, який є заключним гідроагрегатом першої черги будівництва станції.

Про це повідомляється на урядовому порталі, очікується, що гідроагрегат №3 буде запущено цього року.

Під час зустрічі з керівництвом станції Володимир Демчишин наголосив на важливості добудови цього об'єкта, адже він є одним із пріоритетних у державній енергетичній стратегії в частині забезпечення енергетичної безпеки та надійності роботи української енергосистеми. За його словами, введення в дію кожного гідроагрегата дає значний економічний ефект та забезпечує економію природного газу та вугілля за рахунок зниження кількості пусків теплових блоків, стабілізації їх навантаження та збільшення ККД. Міністр зазначив, що загальносистемний ефект на один гідроагрегат потужністю 324 МВт становить в середньому 46 млн. дол. США на рік за рахунок скорочення спалювання газу, мазуту і вугілля на теплоелектростанціях.

Делегація на чолі з Демчишиним здійснила огляд виконання робіт на станції. До складу делегації також увійшли в.о. Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк, Голова Чернівецької облдержадміністрації Олександр Фищук, керівник ПАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота, керівництво філії "Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС", генеральних підрядних та субпідрядних, проектних та будівельних організацій, представники місцевої влади та громадськості.

Під час візиту проаналізовано стан будівництва станції та динаміку фінансування будівельно-монтажних робіт. Міністерством енергетики та вугільної промисловості України розглянуто додаткові шляхи залучення решти необхідного фінансування для добудови третього гідроагрегата станції, зокрема через залучення ПАТ "Укргідроенерго" облігацій внутрішньої держаної позики на вигідних умовах. "Нам важливо забезпечити безперебійне та стабільне фінансування цього проекту для своєчасного його завершення в наступному році", - сказав міністр.

Також Демчишин оглянув верхню водойму станції, яка стала найбільшою штучною водоймою ГАЕС в Європі. Крім цього, він у супроводі генерального директора ПАТ "Укргідроенерго" Ігоря Сироти та керівництва генерального підрядника Консорціуму НВО "Укргідроенергобуд" оглянув водоводи та хід робіт у шахті третього гідроагрегата.

У присутності Міністра з головного щита управління станції було виконано команду диспетчера енергосистеми та запущено в мережу в генераторному режимі два гідроагрегати Дністровської ГАЕС сумарною потужністю 648 МВт. "За лічені хвилини два найпотужніших агрегати набрали свої оберти та видали відповідну потужність в енергомережу України, використовуючи для цього накопичений обсяг води верхньої водойми", - підкреслюється в повідомленні.

"Це колосальний резерв маневрової потужності, яку наша станція може використовувати в будь-який час для підтримки стабільності роботи енергосистеми. Це екологічно чиста та дешева електроенергія, яка виробляється з накопиченої води з річки Дністер під час нічного закачування в насосному режимі цими ж двома агрегатами", - наголосив Демчишин. Також він зазначив, що корисний обсяг водойми складає 32,7 мільйонів кубометрів води, що дозволить працювати всім трьом агрегатам станції потужністю 972 МВт в генераторному режимі протягом шести годин.

Важливість події відзначив і генеральний директор ПАТ "УкргідроенергоІгор Сирота. "На сьогодні здано в експлуатацію два гідроагрегати. Третій гідроагрегат, обладнання для якого постачається з українських заводів у Харкові та Запоріжжі, ми плануємо запустити у 2015 році. Це забезпечить Україні додатковий щорічний виробіток більше 1 млрд. кВт/год електроенергії", - сказав він.

Демчишин також оглянув новозбудований 114-квартирний житловий будинок у м. Новодністровськ. Цей проект - один із напрямків соціальної роботи компанії ПАТ "Укргідроенерго" стосовно своїх співробітників. У кошторисі проекту будівництва ГАЕС було закладено понад 300 млн. грн. на розвиток соціальної інфраструктури регіону – побудовано сучасну районну лікарню в місті Сокиряни, житловий будинок у м. Новодністровськ, будується районний будинок культури, оновлюється трубопровідна інфраструктура навколишніх селищ та системи їхнього водопостачання.

Під час візиту міністра було наголошено, що робота з будівництва об’єкта здійснюється силами саме українських фахівців та з використанням вітчизняного обладнання, що надзвичайно важливо в теперішній час. Компанія ПАТ "Укргідроенерго" без залучення зовнішніх позик вкладає власні оборотні кошти, які отримує за рахунок тарифу на відпуск виробленої електроенергії на своїх станціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram