ГоловнаСуспільствоЖиття

Українські журналісти вимагають звільнити колегу з полону "ЛНР"

Марія Варфоломєєва (на фото) в полоні у сепаратистів уже майже п'ять місяців

Українські журналісти вимагають звільнити колегу з полону "ЛНР"
Мария Варфоломеева
Фото: informator.lg.ua

Українські журналістські організації й рухи звернулись до Президента України Петра Порошенкао, голови СБУ Валентина Наливайченка, міжнародних правозахисних організацій і дипломатичних структур з вимогою докласти всіх зусиль для звільнення луганської журналістки Марії Варфоломєєвої з полону так званої "ЛНР".

Текст заяви наводиться на сайті Незалежної медіа-профспілки України. Під заявою також стоять підписи руху "Стоп цензурі!", Інституту масової інформації, "Телекритики", Інституту розвитку регіональної преси.

Варфоломєєва в полоні вже майже п'ять місяців, тобто більше, ніж будь-хто із журналістів, які перебували в полоні проросійських сепаратистів. 9 січня 2015 року її затримали бойовики під час того, як вона фотографувала житлові будинки на вулиці Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань.

З часом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в "коригуванні артилерійського вогню", за що їй загрожує 15 років "ув'язнення".

До окупації Луганська Марія працювала в місцевому виданні "Вільний репортер", яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор "Вільного репортера" Ганна Руденко не раз підтверджувала факт співпраці Варфоломєєвої з виданням, у тому числі в прямому ефірі "Громадського ТБ" 23 травня. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням "Схід-медіа" і була фіксером для центральних телеканалів.

Зараз невідомо, в яких умовах утримується Варфоломєєва, але очевидно, що на неї чиниться серйозний психологічний тиск - її змушують робити численні відеозвернення, зізнання, а саме її затримання російські ЗМІ вже перетворили на шоу.

Українські журналісти також звертаються до міжнародних правозахисних організацій, зокрема, до представниці ОБСЄ зі свободи слова Дуні Міятович, "Репортерів без кордонів", Комітету із захисту журналістів, правозахисної організації Freedom House, ООН і дипломатичних представництв в Україні, зокрема, в представництво ЄС з проханням докласти всіх зусиль для звільнення Марії Варфоломєєвої з полону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram