ГоловнаСуспільствоЖиття

Кияни намагаються перешкоджати будівництву багатоповерхівки біля ядерного реактора в Києві

До місцевих жителів підключився народний депутат Борислав Береза

Кияни намагаються перешкоджати будівництву багатоповерхівки біля ядерного реактора в Києві
Стадион, на месте которого должна появиться высотка
Фото: Дарья Чабанова

На проспекті Науки в Києві, поруч з місцем, де розташований Інститут ядерних досліджень з ядерним реактором, збираються будувати 25-поверховий будинок. Котлован мають намір викопати безпосередньо на маршруті інженерних мереж забезпечення ядерного реактора: двох водоносних мереж системи охолодження і кабелів електроживлення систем забезпечення.

Представники ініціативної групи територіальної громади нагадують, що аварія на японській АЕС "Фукусіма-1" була пов'язана саме з порушенням системи охолодження реактора.

За 300 і 30 метрах від будівельного майданчика знаходяться прискорювачі протонів і важких іонів, а також дві труби, через які виходять радіоактивні аерозолі. Якщо багатоповерхівку буде побудовано, то всі радіоактивні речовини осідатимуть безпосередньо в тому мікрорайоні, а допустимий рівень радіації буде підвищений у сотні разів.

Завідувач відділення вимірювально-діагностичних систем Інституту проблем безпеки АЕС НАН України Олександр Кучмагра нагадав, що існує поняття "запроектних аварій", передбачити які і вберегтися від них неможливо. У світі, на жаль, було два яскравих приклади бунту мирного атома проти людини: Чорнобиль і "Фукусіма-1". У Києві дії забудовника можуть призвести ще до однієї катастрофи.

Місцеві жителі, як розповів на нещодавній прес-конференції представник ініціативної групи територіальної громади Сергій Петренко, впродовж восьми років борються з цим будівництвом. За цей час у ділянки змінилося вже п'ять забудовників і сьогодні вона перебуває в оренді у компанії "Будконсалтинг-Інвест". Небайдужі й рішучі громадяни зверталися в різні інстанції, де отримали відповідь у простій логіці: "Поки грім не вдарить - мужик не перехреститься", пише "Цензор".

Цікаво, що Леонід Черновецький та Олександр Попов будівництво на скандальному місці забороняли, а Віталій Кличко дозволив. Варто нагадати, що зовсім недавно, в 2012 році, він заявляв про те, що "поділяє думку експертів і сотень тисяч стурбованих киян і виступає категорично проти бездумних планів влади побудувати ядерне сховище близько багатомільйонного мегаполісу в Чорнобилі".

Народний депутат Борислав Береза, до якого звернулися за допомогою у вирішенні питання з "ядерної будівництвом", зізнався, що спочатку просто не повірив, що таке можливе. Але потім зрозумів, у чому секрет зговірливості київської влади. Береза переконаний, що і забудовники, і чиновники КМДА, які прикривають їх, просто не збираються жити в Києві. "Поселяться в Ніцці чи Парижі, а на столичні проблеми їм буде наплювати, вони наше місто розглядають тільки як місце заробляння грошей", - підкреслив нардеп. Він має намір у разі відмови столичної влади накласти мораторій на будівництво на скандальній ділянці виводити проблему на рівень МАГАТЕ і ПАРЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram