ГоловнаСуспільствоЖиття

Крим перетворився на сіру зону без свободи слова, - Комітет захисту журналістів

Ситуацію на півострові охарактеризували як "похмуру"

Крим перетворився на сіру зону без свободи слова, - Комітет захисту журналістів
Фото: http://www.mk.ru/Геннадий Черкасов

Міжнародний Комітет захисту журналістів (КЗЖ) опублікував доповідь про становище свободи преси в анексованому Росією Криму.

Як повідомляють "Крым.Реалии", в доповіді під назвою "Вибір журналістів Криму: еміграція чи російська цензура" ситуацію на півострові охарактеризовано як "похмуру".

"Багато незалежних журналістів покинули півострів після низки нападів, обшуків, арештів й утисків, а українські телерадіокомпанії перевезли свої редакції на материкову частину України після того, як влада регіону витіснили їх із ефіру", - йдеться в дослідженні організації.

У доповідь також включено інтерв'ю кількох журналістів-кримчан під час поїздки співробітника КЗЖ до Києва в червні цього року. Журналісти розповіли подробиці нападів і репресій, яких зазнавали вони та їхні родини. У доповіді організації це називають "кампанією російських спецслужб проти незалежних ЗМІ".

"Російська влада перетворили Крим на сіру зону, де не залишилося незалежних або критично налаштованих журналістів для висвітлення кризи", - наголошують у КЗЖ.

Докладно ознайомитися з доповіддю організації двома мовами (англійською та російською) можна на офіційному сайті КЗЖ.

Зазначимо, що про утиск свободи слова не раз заявляли українські та міжнародні правозахисники, проте російська влада Криму ці твердження спростовує і запевняє, що на півострові "всі ЗМІ є в рівних умовах".

Комітет захисту журналістів (The Committee to Protect Journalists) - неурядова організація, створена 1981 року, сприяє свободі преси в усьому світі та захисту прав журналістів. Штаб-квартира організації розташована в Нью-Йорку. У ній працюють 22 співробітники, серед них - фахівці з питань Африки, Америки, Азії та Європи.

Нагадаємо, в березні міжнародна організації Amnesty International констатувала випадки тиску на ЗМІ та неурядові організації в Криму. За даними правозахисників, окупаційна "влада" півострова не розслідує випадків викрадень і тортур інакомислячих, а навпаки - проводять безупинну кампанію залякування незгодних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram