ГоловнаСуспільствоЖиття

У процесі над "беркутівцями" розпочався допит потерпілих

Сторона захисту намагається знайти слід інших стрільців.

У середу, 16 липня в Святошинському суді Києва в процесі над двома "беркутівцями", Павлом Аброськіним і Сергієм Зінченком, почали допитувати потерпілих. Про це повідомила кореспондент LB.ua із залу суду.

Сьогодні суд встиг допитати 4 потерпілих, чиї діти або родичі загинули в період з 18 по 20 лютого від вогнепальних поранень на Майдані. Серед них була мати загиблого Едуарда Гриневича, батько Ігоря Костенка, батько Миколи Шимка і батько Сергія Байдовського.

В деле расстрелов на Майдане начался допрос потерпевших
Фото: Мария Лебедева
В деле расстрелов на Майдане начался допрос потерпевших

Родичі загиблих періодично переривали промови, щоб заспокоїтися і випити склянку води. Своїх дітей всі вони характеризували патріотами, гордістю і небайдужими людьми, що встали на захист прав громадян своєї країни.

При перехресному допиті прокурори поставили всім дуже схожі питання: "Чи була у загиблих зброя? Чи мали вони намір або можливості її придбати? У який час і де знаходилися під час пострілів?".

Відповіді потерпілих теж були дуже схожими: "Ні. Був дерев'яний щит і палиця (пластикова/ дерев'яна)".

Адвокати "беркутівців" намагалися з'ясувати у кожного з потерпілих, до кого саме вони мають претензії. Вони також запитували, чому потерпілі впевнені, що саме двоє обвинувачених вбили їхніх дітей. За їхньою версією, якщо вогонь і вівся - то не на ураження, з автоматів Калашникова.

"Аброськін і Зінченко були у складі групи, яка вела стрільбу, - відповів Ігор Костенко (старший). - Траєкторії куль відомі прокуратурі, в групі Садовника тільки сам Садовник зробив 8 пострілів з автомата, тих, хто стріляв, було троє. Хтось із них убив мого сина".

Защитники "беркутовцев" пытались найти след других стрелков
Фото: Мария Лебедева
Защитники "беркутовцев" пытались найти след других стрелков

Захисники Аброськіна і Зінченка зауважили, що на вул. Інститутській були сотні людей, спецгрупи "Альфа" і "Омега", за їхніми словами, не факт, що постріли здійснили не ці спецпризначенці.

"Саме з боку Інститутської не було сотень людей. І ніякої "Альфи" і "Омеги" там теж не було", - відповів Костенко.

Мати загиблого Максима заспокоювали ще перед засіданням, але емоції жінка все одно стримати не змогла: "Я звертаюся до цих хлопців (Аброськіна і Зінченка). Вони присягали народу, повинні були зробити свій вибір. Вони побоялися йти під трибунал, а моя дитина не побоялася віддати життя. Мій син герой. А ваші матері тепер тільки й знають, що ви причетні до вбивства стількох людей. Як могли взяти в руки зброю і відкрити сафарі на людей?"

Потерпілі вважають, що, судячи з поранень, здійснювалися прицільні постріли в голову, шию (артерію), з тим, щоб завдати поранення, не сумісні з життям.

Було помітно, що потерпілі - не кияни, і на словах їм важко пояснити місце розташування або згадати назви вулиць. У зв'язку з цим обидві сторони попросили до наступного засідання подати матеріали справи до суду, щоб потерпілі змогли показати на фото або відео те, що їх запитують.

Крім того, адвокати захисту намагалися довести, що в день, коли на Інститутську стали підніматися люди з дерев'яними щитами, їм хтось віддав наказ.

На процесі так само був присутній представник ГУ МВС України. І в момент прояснення питань відшкодування збитку оголосив позицію ГУ МВС: "Усі цивільні позови потерпілих ми не визнаємо".

У своїх позовах потерпілі вказують суму відшкодування збитків від 1 до 25 млн грн і розділяють відповідальність між Зінченком, Аброськіним та ГУ МВС України в м.Києві.

Ігор Костенко (молодший) і Устим Голоднюк у момент стрілянини були разом. Першим загинув Костенко - від пострілу з того боку Інститутської, де стояла рота "Беркуту". Голоднюк же, як встановило слідство, був убитий пострілом з боку готелю "Україна". Процес у цій справі відбувається окремо, але обвинувачуваних поки що в справі немає.

Суд оголосив перерву до завтра, 17 липня, 11:30. Засідання так само відбудеться у Святошинському районному суді Києва.

Нагадаємо, що "беркутівців" Аброськіна і Зінченка звинувачують у виконанні злочинного наказу, що призвів до смерті 39 людей на Майдані, перевищенні службових повноважень та заволодінні службовою зброєю (приховування знаряддя злочину).

Раніше Генеральна прокуратура попросила суд стягнути з колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут" Павла Аброськіна та Сергія Зінченка матеріальні збитки у розмірі 700 тис. гривень за втрату зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram