ГоловнаСуспільствоЖиття

Москаль заявив про відкриття справи проти закарпатського "Правого сектору" за бандитизм

Підозрюваними є 13 осіб у віці від 18 до 39 років

Москаль заявив про відкриття справи проти закарпатського "Правого сектору" за бандитизм
Фото: www.president.gov.ua

Дії представників закарпатського "Правого сектору", які влаштували стрілянину в Мукачевому, кваліфікуються як бандитизм.

Про це повідомляє офіційний сайт голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

Підозрюваними є 13 осіб у віці від 18 до 39 років, 12 з яких закарпатці, а один - житель Слов'янська Донецької області. Більшість із них досі переховуються у лісах Закарпаття.

"Стрілянина в Мукачевому, яка стала викликом правоохоронній системі і всьому суспільству, - це лише вершина айсберга в діяльності злочинців, - заявив Москаль. - До того ж вони з метою наживи викрадали і катували людей, вимагали гроші у підприємців, забирали майно, використовуючи при цьому незаконну вогнепальну зброю, в тому числі автомати, кулемети і гранатомети. Фактично це був рекет, банальне заробляння грошей, і найгірше те, що все робилося під прикриттям патріотичних гасел".

За його словами, в міліції вже є кілька заяв від постраждалих, які до цього боялися офіційно звертатися в правоохоронні органи або не вірили, що злочинців притягнуть до відповідальності.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 257 Кримінального кодексу - "бандитизм" (організація озброєної банди з метою нападу на підприємства, установи, організації чи на окремих осіб, а також участь у такій банді або у здійснюваних нею нападах). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 15 років з конфіскацією майна.

У свою чергу, лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош звернувся до МВС та СБУ з проханням розібратися, звідки народний депутат Мустафа Найєм отримав оперативне відео подій у Мукачевому. У прес-службі ПС зазначили, що Ярош зробив депутатські звернення щодо перевірки деяких моментів цієї справи справи.

Нагадаємо, 11 липня в Мукачевому сталася стрілянина за участю людей, близьких до народного депутата Михайла Ланьо, місцевих міліціонерів, а також членів "Правого сектору". За різними даними, унаслідок стрілянини загинули до 5 осіб, до 14 отримали поранення. За інформацією МВС, близько 10 бійців "Правого сектору" раніше ховалися в лісі в околицях Мукачевого, двох доправили в лікарню. 16 липня в СБУ поінформували, що залишилося розшукати 6 озброєних членів руху "Правий сектор" на території Мукачівського району.

За версією "Правого сектору", стрілянину спровокували кримінальні елементи на чолі з Ланьо, якому вони перекрили канал контрабанди. Водночас, у низці ЗМІ з'явилася інформація про те, що причиною конфлікту є переділ сфер впливу у "кришуванні" контрабандних потоків в області, зокрема, сигарет. За однією з версій, "Правий сектор" вирішив потіснити групу Ланьо, за іншою - ПС діяв з аналогічними намірами, але в інтересах нардепа Віктора Балоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram