ГоловнаСуспільствоЖиття

У Маріуполі протестували проти демілітаризації Широкиного

Також на сьогоднішній мітинг до столиці Приазов'я приїхали представники Самооборони Мелітополя, Одеси, Херсона

До півтисячі маріупольців вийшли на площу Свободи, щоб висловити свій протест проти демілітаризації Широкиного і виведення добровольчих батальйонів.

Фото: LB.ua

"Нас сьогодні підтримують в Києві на Майдані, в Харкові на площі Свободи. До нас приїхали представники багатьох міст. Ми хочемо почути відповідь, що означає завтрашнє підписання Мінських домовленостей. Ми вже проходили Мінськ-1, Мінськ-2. Маріуполь, як ніяке інше місто бачить це і чує щодня. Ми не хочемо демілітаризації Широкиного, ми хочемо демілітаризації кордонів України", - заявила на початку протесту волонтер Галина Одноріг.

Проти таких заходів у Маріуполі протестують вже тиждень. 26 липня протестувальники встановили інформаційне наметове містечко на Адміністративній площі біля згорілої будівлі міськради, де збирають підписи під зверненням до президента. Станом на вчора під зверненням у наметовому містечку було зібрано близько 1000 підписів, збір триває.

Фото: LB.ua

Підтримку протестному руху висловили й інші міста України. Крім акцій, що проходять протягом тижня, на сьогоднішній мітинг до столиці Приазов'я приїхали представники Самооборони Мелітополя, Одеси, Херсона.

"Він (Путін - ред.) думає, що якщо ми говоримо російською мовою, то це означає, що ми росіяни. Ні. Ми громадяни України, неважливо якою мовою ми говоримо", - сказав зі сцени представник Самооборони Одеси. Інший - заспівав арію Молитва за Україну з опери "Запорожець за Дунаєм".

Проти демілітаризації Широкиного виступають і жителі житлового масиву Східний, який бойовики обстріляли в січні цього року.

"Завтра вирішується питання щодо Широкиного. Від наших будинків крайніх на Східному 9,4 км. Нехай мені пояснять, де буде ця зона, на яку виведуть на 15 км наших військових. Що буде зі Східним?" - запитує Лілія Чекрізова.

Фото: LB.ua

На площі Свободи під українськими прапорами стоять і бійці батальйонів "Азов" і "Донбас". Серед них є і грузини.

"Для нас не новина, що сьогодні відбувається в Україні. Все це ми проходили на початку 90х. Я з Абхазії, уродженець Сухумі, який у статусі біженця проживає донині в Тбілісі", - під гучні оплески вийшов на сцену батько Кахи.

Він каже, що все відбувається за тим самим сценарієм, що й тоді в Грузії.

"Доводилося також, як і зараз здавати позиції на 15 км, через тиждень ці позиції знову доводилося відвойовувати. При кожному наступі гинуло 20-30 людей від кожного батальйону", - сказав він.

Мета протестів жителів Маріуполя не тільки достукатися до президента та світової громадськості.

"Якщо з Києва це виглядає як допустиме, якщо тиснуть лідери іноземних держав на нашого президента, ми хочемо показати, що у нього є інструмент - місцеве населення не погоджується, громадяни України не погоджуються на такі плани і ми вимагаємо, щоб ми були надійно захищені, озброєні до зубів, тому що агресора можна зупиняти тільки силою", - каже волонтер Марія Подибайло.

Протестувальники хочуть, щоб президент приїхав до Маріуполя і дав гарантії, що місто буде захищене. За їхніми розрахунками, 30 км буферна зона пройде по житлових кварталах міста.

Також зі сцени була зачитана і міжконфесійна молитва за мир.

Завершився мітинг гімном України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram