ГоловнаСуспільствоЖиття

Прикордонники відмовили у в'їзді в Херсонську область з Криму 2196 особам за півтора року

Відмову у в'їзді з Криму отримали зокрема 13 громадян України.

Прикордонники відмовили у в'їзді в Херсонську область з Криму 2196 особам за півтора року
Фото: пресс-служба Госпогранслужбы Украины

Українська прикордонна служба відмовила у в'їзді в Херсонську область з Криму 2196 особам у 2014-му і першій половині 2015 року. Про це йдеться у відповіді прикордонслужби на запит LB.ua. З них 1952 людини отримали відмову торік, 244 людини - у першому півріччі цього року.

У відповіді прикордонслужби, яку повністю наведено нижче, розписано кількість відмов за місяцями, а також за контрольними пунктами в'їзду-виїзду.

Основна причина відмови у в'їзді (1360 випадків) - порушення умов транзиту. На другому місці (322) - незаконний перетин кордону. Третя за популярністю причина (244) - недійсний документ. Журналісти LB.ua поки що не змогли додзвонитися до прес-служби прикордонслужби, щоб її співробітники пояснили ці формулювання.

В основному відмову отримували громадяни Росії (1288 осіб), Молдови (261 особа) і Білорусі (130 осіб). Водночас відмови отримували громадяни багатьох інших країн (всього вказано 43 країни). У тому числі відмову отримали і 13 громадян України.

Правила перетину адміністративного кордону між Кримом і Херсонською областю описано в Законі "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України". У статті 10 цього закону сказано, що "громадяни України мають вільний і безперешкодний в'їзд на тимчасово окуповану територію і виїзд з неї через контрольні пункти в'їзду-виїзду за умови пред'явлення документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України".

В'їзд іноземців та осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію і виїзд з неї допускаються тільки за спеціальним дозволом і тільки через контрольні пункти в'їзду-виїзду. Порядок в'їзду-виїзду в Крим для таких осіб було встановлено Кабміном 4 червня 2015 року №367. Там перераховано умови надання спеціального дозволу на відвідування Криму.

Правозахисні організації критикують встановлений Кабміном порядок в'їзду-виїзду в Крим для іноземців та осіб без громадянства. Також вони говорять про труднощі при в'їзді-виїзді в Крим для українців з неповнолітніми дітьми. Відео сьогоднішньої прес-конференції правозахисників на цю тему доступне за посиланням.

Нагадаємо, Міністерство інформаційної політики України виступило за спрощення в'їзду до Криму для іноземних журналістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram