ГоловнаСуспільствоЖиття

Держветслужба наказала почати відстріл диких кабанів на півночі України

У країні складна ситуація з африканською чумою свиней

Держветслужба наказала почати відстріл диких кабанів на півночі України
Фото: vet.gov.ua

Державна ветеринарна та фітосанітарна служба наказала провести депопуляцію дикого кабана у Київській, Полтавській, Чернігівській та Сумській областях в рамках боротьби з африканською чумою свиней.

Про це на брифінгу у четвер у Києві повідомив заступник голови Держветфітослужби Олександр Вержиховський.

"Я підписав 12 серпня два розпорядження в посилення тих заходів, які вже організаційно вжито. Перше - це депопуляція дикого кабана у неблагополучних областях (сьогодні їх залишається чотири: Київська, Полтавська, Чернігівська та Сумська) і загрозливих областях. Це ті, де були спалахи (Житомирська, Рівненська), і їхніми сусідами", - сказав він.

Функції з депопуляції дикого кабана виконують представництва Українського товариства мисливців і рибалок у регіонах.

Нагадаємо, наприкінці липня на агрокомбінаті "Калита" у Броварському районі Київської області зафіксували перший випадок АЧС на промисловому виробництві. Раніше хворих тварин знаходили у приватних домоволодіннях і у дикій природі. У результаті на агрокомбінаті вбили майже 62 тис. свиней.

Вчора стало відомо про другий випадок АЧС на свинофірмі - на агрофірмі "Козацька" у Сумській області.

АЧС, або хвороба Монтгомері, - це вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Воно передається через прямий контакт хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я свиней, які захворіли, гине.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram