ГоловнаСуспільствоЖиття

МВС встановить тисячу відеокамер на київських дорогах (оновлено)

В Україні починають виконувати закон про відеофіксацію порушень ПДР.

МВС встановить тисячу відеокамер на київських дорогах (оновлено)
Фото: auto.bigmir.net

Міністерство внутрішніх справ встановить у Києві близько тисячі камер автоматичної фото- і відеофіксації порушень правил дорожнього руху.

Про це на брифінгу сказав заступник начальника управління патрульної служби в Києві Дмитро Євдокимов.

"Камер буде близько тисячі", - сказав він.

За словами Євдокимова, вони будуть на перехрестях, мостах, розвилках, у проблемних місцях, де часто відбуваються дорожньо-транспортні пригоди, а також на в'їздах і виїздах до/зі столиці.

Крім того, він додав, що такі камери поступово встановлять у всіх містах, де працюватиме патрульна служба.

Автомобілі патрульної служби будуть обладнані терміналами для безготівкової оплати штрафів і мобільними принтерами для роздрукування протоколів.

Термінали для сплати штрафів вже встановлено в управлінні патрульної служби Києва на вул. Народного Ополчення, 9.

Як повідомляється на сайті МВС, фіксувати порушення камери почнуть із 7 листопада, коли почне діяти закон про поліцію. Тоді ж набуде чинності новий вид адміністративного стягнення.

Так, кожному громадянину, який має водійські права, щорічно буде нараховуватися 150 балів. Якщо порушення буде зафіксовано в автоматичному режимі, від загальної кількості нарахованих балів вирахують кількість штрафних балів, передбачених санкцією відповідної статті КУпАП (50 балів за порушення).

Після використання всіх балів на громадян будуть накладатися грошові стягнення - штрафи. Вони будуть фіксованими, межі "від і до", як тепер, уже не буде.

Крім того, встановлюється новий порядок виконання постанови про накладення штрафу, зокрема, за порушення, зафіксовані в автоматичному режимі.

У разі сплати штрафу протягом 5 банківських днів надається "знижка" у розмірі 50% розміру штрафу, визначеного санкцією відповідної статті КУпАП. Якщо ж штраф не сплачено протягом 30 днів з дня вручення постанови, з порушника стягується пеня у подвійному розмірі штрафу.

Нагадаємо, закон, яким вводять автоматичну фотозйомку та відеофіксацію адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, набув чинності на початку серпня.

Документ передбачає, що адміністративну відповідальність за порушення на дорогах, зафіксовані в автоматичному режимі за допомогою технічних засобів фото- і відеозйомки, несуть юридичні та фізичні особи, на яких зареєстровано транспортний засіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram