ГоловнаСуспільствоЖиття

МОЗ не рекомендує знижувати температуру в квартирах до +16

Температура повітря в житлових кімнатах не повинна бути нижчою за 18°С.

МОЗ не рекомендує знижувати температуру в квартирах до +16
Фото: cit.ua

Міністерство охорони здоров'я України вважає порушення питання про зниження мінімально допустимої температури в житлових приміщеннях від 18°С до 16°С некоректним.

Про це йдеться в повідомленні на сайті міністерства.

"Питання щодо зниження мінімально допустимої температури повітря у житлових приміщеннях до 16°С не дуже коректне, оскільки немає інших параметрів мікроклімату, зокрема вологості", - сказано в повідомленні.

Крім того, в міністерстві дійшли висновку, що розрахункова температура повітря в житлових кімнатах не повинна бути нижчою від 18°С.

"Нижчі температури в приміщеннях (особливо в зоні дихання дітей на висоті 1 м від підлоги, де температура повітря буде нижчою від запропонованих 16°С), можуть сприяти переохолодженню організму (за рахунок збільшення тепловтрат при диханні повітрям з температурою 16°С, збільшення тепловтрат за рахунок зниження температури огороджувальних конструкцій), сприятиме загостренню хронічних захворювань і виникненню захворювань органів дихання та поширенню інфекційних захворювань", - повідомили в міністерстві.

Також зниження температури повітря в житловому приміщенні може призвести до порушення нормативного повітрообміну (за рахунок утеплення вікон і балконних дверей) і збільшення вологості в приміщеннях квартири, що може викликати ураження огороджувальних конструкцій пліснявими грибами, підвищивши ризик виникнення алергічних захворювань і захворювань органів дихання.

Нагадаємо, 13 серпня Кабінет Міністрів доручив МОЗ та Мінрегіонбуду протягом місяця розглянути доцільність зниження нормативної температури повітря у приміщеннях квартир і будинків на 2 градуси - від 18 до 16 за Цельсієм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram