ГоловнаСуспільствоЖиття

Хіміки навчилися робити з вареного яйця сире

Оголошено лауреатів Шнобелівської премії.

Хіміки навчилися робити з вареного яйця сире
Фото: http://geektimes.ru/

У Гарвардському університеті 17 вересня пройшла церемонія вручення Шнобелівської премії.

Її щороку вручають за неймовірні, дивовижні і смішні наукові дослідження, опубліковані в офіційній науковій пресі.

Так, Шнобелівську премію з хімії отримали вчені з Каліфорнійського університету за "часткове розварювання курячого яйця назад". Вони провели дослідження формування білка в курячому яйці в процесі кипіння, що дозволяє частково повернути процес, передає geektimes.ru.

Премію з фізики теж отримали американці. Після тривалого дослідження вчені з університету Джорджії встановили, що час сечовипускання майже всіх ссавців становить приблизно 21 секунду. Учені провели досліди на слонах, собаках чихуахуа і багатьох інших тваринах різного розміру.

Чилійські вчені, щоб проілюструвати теорію про походження сучасних птахів від пернатих динозаврів, прилаштували куркам штучні хвости. Наукова робота супроводжується відеоматеріалом.

Відразу дві премії - з фізіології та ентомології - отримав учений з Корнуельського університету. Він з'ясував, в яку саме частину тіла найболючіше кусають бджоли. Протягом кількох місяців вчений дозволяв бджолам жалити себе в 25 різних частин тіла. У підсумку він прийшов до висновку, що найбільш болючими є укуси в ніздрю, верхню губу і геніталії. Укус в ніздрю, за його словами, викликає таке відчуття, немов болить все тіло.

Шнобелівську премію з літератури отримали голландські лінгвісти. Вони довели, що як мінімум в десяти мовах, які не перебувають у мовному спорідненні, вигук «а?» використовують для того, щоб перепитати співрозмовника.

Колектив учених зі Словаччини провів низку експериментів з метою з'ясувати, до яких біологічних наслідків для організму призводять інтенсивні поцілунки та інші "інтимні міжособистісні дії". Виявляється, інтенсивне заняття цим знижує ризик алергії шкіри. Вони отримали Шнобелівську премію з медицини.

Премію з економіки дали за відкриття, яке так і не потрапило на сторінки наукової преси, зате рясно цитували в світових ЗМІ. Поліція Бангкока придумала ефективний спосіб боротьби з коррупцією. Тепер якщо поліцейський відмовиться брати хабарі, йому дають грошову винагороду.

Спеціальну премію з менеджменту отримали автори дослідження, які виявили, що багато успішних бізнесменів у дитинстві пережили природну катастрофу, яка не заподіяла шкоди особисто їм. У результаті вони стали більш схильні до ухвалення ризикованих рішень.

Вчені з Віденського університету застосували математичні методи, щоб визначити, яким чином марокканський імператор Мулай став батьком щонайменше 888 дітей з 1697 по 1727 роки. Виявилося, що математика допускає таку можливість.

Кожному лауреату Шнобелівської премії вручили не тільки статуетку, а й грошовий приз - 10 трильйонів зімбабвійських доларів (однією купюрою), а вченому, покусаному бджолами, - 20 трильйонів зімбабвійських доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram