ГоловнаСуспільствоЖиття

ДТЕК погрожує переселенцям у Святогірську відключенням світла за борги

В енергокомпанії стверджують, що лист-попередження - це формальність, і місця тимчасового проживання людей, які втекли із зони АТО, не будуть знеструмлені.

ДТЕК погрожує переселенцям у Святогірську відключенням світла за борги
Переселенцы (архивное фото)
Фото: Евгений Швец

Енергокомпанія ДТЕК обіцяє в жовтні за борги відключити подачу електроенергії в 4 санаторіях і базах відпочинку, де проживають вимушені переселенці - так сказано в листах ДТЕК до керівників установ, розташованих у м. Святогірськ Донецької області.

Про це LB.ua повідомив Віктор Андрусів, виконуючий обов'язки заступника начальника Донецької військово-цивільної обладміністрації з гуманітарних питань.

Йдеться про санаторії "Святі гори", бази відпочинку "Троянда", "Сосновий бір", "Яструбок", які розташовані в Святогірську Донецької області. У них проживають близько 450 вимушених переселенців з населених пунктів у зоні АТО (Донецька область).

"Такі листи приходять кожен місяць, тоді (у ДПЕК) дзвонять заступники губернатора і вирішують це питання", - сказала в коментарі LB.ua Людмила Золкіна, начальник управління у справах сім'ї та молоді Донецької ВЦОА.

Заборгованість в установах накопичилася за 4 місяці - починаючи з червня цього року. Вона виникла через те, що для баз відпочинку і санаторіїв діють промислові тарифи на електрику та інші комунальні послуги, хоча із січня 2015 року в них проживають переселенці, в тому числі матері з маленькими дітьми і старі люди.

"Зараз на всіх чотирьох базах електрика є. Але, цілком можливо, через 2-3 дні прийдуть і скажуть, що відключать світло", - побоюється Золкіна.

Донецька обласна військово-цивільна адміністрація обіцяє частково компенсувати оплату комунальних послуг переселенцям в міру виділення на ці цілі бюджету. Раніше, з січня по травень, обласна влада справно компенсувала витрати на проживання людей на базах.

Нещодавно керівництво санаторію "Святі гори" уклало індивідуальні договори з усіма переселенцями (112 чоловік) на надання комунальних послуг та електроенергії. Мінімальну суму люди будуть платити за себе самі, але цього недостатньо.

"Ми не виживемо, якщо не буде часткової компенсації", - констатувала головлікар санаторію Любов Залаєва у телефонному коментарі. Вона пояснила, що санаторій вже не працює як рекреаційна установа і не заробляє, а крім оплати комуналки, співробітники повинні отримувати заробітну плату.

Як повідомила керівник департаменту із зовнішніх комунікацій ДТЕК "Енерго" Ірина Мілютіна, борг 4-х установ за електроенергію сьогодні перевищує 1 млн грн. Разом з тим, вона запевнила, що попередження, які отримали санаторій та бази відпочинку, - це формальність, і вони не будуть знеструмлені.

"ДТЕК "Донецькобленерго", як і будь-яка енергопостачальна компанія, щомісяця оповіщає всіх своїх клієнтів про розмір заборгованості за минулий місяць. Це нормально, це звичайна практика інформування своїх клієнтів. І обленерго зобов'язане попереджати своїх клієнтів, що наслідком несплати має бути відключення. Це вимога Закону України "Про електроенегію". Але, незважаючи на такі повідомлення, ДТЕК "Донецькобленерго" ще жодного разу не відключив бази в Святогірську: "Святі гори", "Троянда", "Яструбок", "Сосновий бір", - де живуть люди, що залишилися без даху над головою. Співробітники "Донецькобленерго" як ніхто інший розуміють їхні проблеми і їх труднощі", - прокоментувала ситуацію Мілютіна.

Нагадаємо, "Київенерго (ДТЕК) відключило електроенергію в пансіонаті "Джерело" у Пущі-Водиці під Києвом, де проживають багатодітні матері-переселенці з дітьми".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram