ГоловнаСуспільствоЖиття

ГПУ повідомила про підозру 12 "тітушкам" у справі про розгін Євромайдану

Встановлено всі обставини розгону мітингувальників під виглядом АТО

ГПУ повідомила про підозру 12 "тітушкам" у справі про розгін Євромайдану
Фото: Андрій Лозовий

Генеральна прокуратура повідомила про підозру 12 громадянам у причетності до діяльності "тітушок" під час протистоянь з активістами Євромайдану 18-19 лютого 2014 року.

"Слідство встановило всі обставини організації та здійснення штурму Майдану під виглядом антитерористичної операції в центрі Києва в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року. Зокрема, встановлено, що підготовка до можливого застосування правоохоронцями сил і засобів проти активістів була організована вищим керівництвом держави з січня 2014 року", - йдеться в повідомленні прес-служби управління спеціальних розслідувань ГПУ.

План силового розгону передбачав повну зачистку Майдану Незалежності і прилеглих вулиць від мітингувальників, проведення силової фази АТО в будівлі Федерації профспілок.

До так званої АТО були також залучені "тітушки", які після витіснення протестувальників у район Михайлівській площі мали їх розігнати.

"Від 19:00 18 лютого до 6:00 19 лютого 2014 року правоохоронцями була незаконно зроблена спроба силового розгону мітингувальників, в результаті чого було вбито 10 осіб і 64 отримали тілесні ушкодження. В результаті пожежі в Будинку профспілок загинули двоє активістів." Тітушками" під час протистояння було вбито одну людину і поранено ще вісім. Постраждали в незаконній операції і правоохоронці, серед яких п'ять осіб загинули, а 10 отримали тілесні ушкодження", - нагадали в ГПУ.

Як повідомляється, з 12 підозрюваних четверо перебувають під слідством у суді, а вісьмох оголошено в розшук.

Нагадаємо, 29 вересня ГПУ завершила досудове розслідування щодо незаконного оголошення АТО під час Майдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram