ГоловнаСуспільствоЖиття

Гаазький суд не побачив злочинів проти людяності під час Майдану

Насильство було спрямовано "проти цивільного населення", вважають у МКС

Гаазький суд не побачив злочинів проти людяності під час Майдану
Фото: http://www.un.org

Згідно з попередніми висновками Міжнародного кримінального суду в Гаазі, українські правоохоронці застосували "надмірну і невиправдану" силу проти мітингувальників та журналістів під час протестів на Майдані у 2013-2014 роках, однак при цьому силовики не вчинили злочинів проти людяності.

Про це заявила головний прокурор МКС Фату Бенсуда, передає "Німецька хвиля".

"Хоча ці обставини вказують на те, що злочини, які розглядалися, не відповідають поняттю злочину проти людяності, суд звертає увагу, що на Майдані відбулися серйозні порушення прав людини", - зазначила прокурор.

Бенсуда уточнила, що не вистачає інформації, яка підтверджувала б, що такі дії мали поширений або систематичний характер. За її словами, це один із критеріїв, який визначає поняття "злочини проти людяності".

За словами прокурора, Гаазький суд продовжує перевірку наявності злочинів проти людяності в інших місцях країни, зокрема в анексованому Росією Криму та на Донбасі. Крім того, Бенсуда заявила, що МКС "уважно стежить за прогресом" розслідування, що стосується збитого малайзійського лайнера рейсу MH17.

Нагадаємо, у вересні Україна частково визнала юрисдикцію Гаазького трибуналу, яка поширюється на злочини, вчинені на Майдані і під час військового конфлікту на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram