ГоловнаСуспільствоЖиття

Демчишин: 40% жителів Херсонської та Миколаївської областей можуть залишитися без світла (оновлено)

Міністр готовий ремонтувати ЛЕП до Криму

Демчишин: 40% жителів Херсонської та Миколаївської областей можуть залишитися без світла (оновлено)

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин прокоментував підрив ліній електропередачі до Криму.

У заяві, оприлюдненій на сайті Міненерго, Демчишин зазначає, що станом на сьогодні в результаті пошкоджень ліній та підстанцій енергосистема вимушено призупинила постачання електрики у двох районах Херсонської області, АР Крим, також виникла небезпека для постачання 40% споживачів Херсонської та Миколаївської областей.

Внаслідок аварії диспетчери НЕК "Укренерго" змушені були змінити завантаження українських електростанцій, зменшити навантаження на атомні станції та додатково завантажити ТЕС, а отже, збільшити спалювання дефіцитного вугілля, сказано в повідомленні.

Ремонтні бригади розпочали роботу на перших двох лініях, проведені роботи із заземлення,щоб убезпечити людей.

"За умови безперешкодного і безпечного доступу ремонтного персоналу протягом доби робота однієї з 4-х ліній, які були пошкоджені на півдні України, може бути відновлена. Проводиться аналіз пошкодження інших ліній", - йдеться в повідомленні.

Оновлення. На сайті держпідприємства "Укренерго" уточнюється, що відключення ЛЕП у Крим призвело до відключення тринадцятого блоку на корпусі А Придніпровської ТЕС і 1-го блоку Вуглегірської ТЕС, а також до розвантаження по аварійній команді Запорізької АЕС на 350 МВт і Южно-Української АЕС на 150 МВт.

"В результаті цих відключень знизилась надійність роботи ПС "Каховська", і, відповідно, живлення споживачів Херсонської та Миколаївської областей. Вихід з ладу ще одного елемента ПС 330 кВ "Каховська" може призвести до її повного погашення і знеструмлення до 40% споживачів зазначених областей", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, напередодні о 23:19 дві лінії електропередачі ПЛ 330 кВ "Каховська - Островська" і "Каховська - Джанкой", які подавали електрику в Крим, вийшли з ладу після того, як учасники блокади півострова підірвали електроопори. Крим залишився відрізаний від енергосистеми України. На півострові задіяли резервні джерела енергопостачання.

Енергопостачання районів Херсонської області, що межують з Кримом, перевели на резервні схеми, повідомляється на сайті Херсонської обладміністрації. У Миколаївській області, як повідомляють місцеві ЗМІ, відключень світла не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram