ГоловнаСуспільствоЖиття

Запорізький пам'ятник Леніну втратив охоронний статус

Кириленко спростив декомунізацію для місцевої влади.

Запорізький пам'ятник Леніну втратив охоронний статус
Фото: 061.ua

Міністр культури В'ячеслав Кириленко в четвер, 26 листопада, підписав наказ про виключення з Державного реєстру нерухомих пам'яток України 40 пам'ятників Леніну.

Як повідомляє прес-служба міністерства, тепер вони не перебувають під охороною держави, а місцева влада більше не має виправдань не зносити їх.

Вони розташовані переважно в Чернігівській області. По одному пам'ятнику також є у Слов'янську, Запоріжжі, Мечебилові (Харківська область) та Ізяславі (Хмельницька область). Також втратив охоронний статус пам'ятник борцям за Радянську владу в селищі Гоща Рівненської області.

Нагадаємо, що 20-метровий пам'ятник Леніну в Запоріжжі встановили 1964 року. Він був включений до реєстру пам'яток монументального мистецтва місцевого значення. На початку 2015 року міліція не дала знести його. За словами директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислава Морока, знесення Леніна обійдеться у 20 тис. гривень.

Варто зазначити, що в Києві Леніна зруйнували ще в грудні 2013 року, незважаючи на те, що він перебував під охороною держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram