ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві вшанували пам'ять жертв Голодомору

О 16:00 було оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання.

У Києві пройшли заходи, присвячені 82-й річниці Голодомору 1932-1933 років, повідомляє кореспондент LB.ua.

Удень біля Національного музею "Меморіал пам'яті жертв Голодомору" на Лаврській пройшла панахида. О 16:00 було оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання, під час якої українці запалили свічки біля меморіалів Голодомору й у вікнах своїх домівок.

Президент України Петро Порошенко разом з дружиною також узяв участь у церемонії вшанування пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років біля Меморіалу.

"Ми повинні собі й усьому світові сказати - не забудемо злочинів Голодомору - геноциду і його винуватців; не зрадимо ідеалів Революції Гідності; зробимо все для національного, політичного, економічного відродження України, для її входження в європейську сім'ю вільних народів", - заявив президент під час покладання квітів до меморіалу.

Порошенко порівняв гібридну війну, яку веде Росія проти України, зі штучним голодом, яким сталінський режим тодішнього СРСР знищував українців, повідомляють в Адміністрації президента. "То забирають хліб із нашої землі, то ту саму землю поливають градом, мета одна і зрозуміла. І все одно боляче від того, що в 33-му в Старобільську на Луганщині вимер від голоду весь дитячий будинок, і від того, що минулої зими загинули діти від обстрілу Маріуполя російськими бойовиками", - сказав Порошенко.

До парку біля Меморіалу прийшло багато людей. Присутні тримали в руках синьо-жовті прапори і свічки із жалобними стрічками.

У церемонії біля Меморіалу пам'яті жертв голодоморів в Україні також узяли участь голова уряду Арсеній Яценюк, члени уряду, Президент України 1991-94 Леонід Кравчук, Президент України 1994-2005 Леонід Кучма, Президент України 2005-2010 Віктор Ющенко, представники дипломатичного корпусу, голови релігійних організацій, офіційні особи, представники громадськості, свідки Голодомору-геноциду 1932-33 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram