ГоловнаСуспільствоЖиття

Вдову Джеймса Мейса не пустили в музей Голодомору

В Україні відбулися жалобні заходи з нагоди вшанування пам’яті жертв Голодомору.

Вдову Джеймса Мейса не пустили в музей Голодомору
Наталья Дзюбенко-Мейс

Вдову відомого дослідника Голодомору Джеймса Мейса Наталю Дзюбенко-Мейс не пустили в музей Голодомору.

Про це повідомила сама Наталя на своїй сторінці у facebook.

"інформація, яку поширили інформагенства, що на відкритті виставки «Люди правди», в музеї голодомору свічу пам’яті запалювала вдова Джеймса Мейса Наталія Дзюбенко-Мейс – неправда. Мене туди взагалі не запрошували і навіть у сам музей мене сьогодні не пропустила президентська охорона і дивні заклопотані людці із стосами списків, в яких моє ім"я навіть шукати відмовилися. Я принижено тупцяла перед ними добрих півгодини, показувала паспорт, показувала на плакат свого чоловіка і намагалася пояснити, що я його дружина, що, зрештою редактор-упорядник його книг, що редактор книги Лідії Коваленко і Володимира Маняка, що я щойно з відрядження, де проводила вечори пам’яті у школах, бібліотеках, що я мушу там бути, бо мене чекають журналісти і взагалі я маю право…", - написала Дзюбенко-Мейс

При цьому вона зазначила, що за президентства Ющенка її також не пропускали, хоча й запрошували.

"Наївна. Нічого мене не научив попередній досвід. При Ющенкові мене хоч запрошували, правда також не пропускали, бо губилися папірці. А тепер і не запрошують і не пропускають. Слухала в телевізорі добрі слова П. Порошенка про Джеймса і гадала, а чи пропустили би туди самого Джеймса?", - зазначила Наталя.

Нагадаємо, напередодні в Києві й у низці інших міст України, а також за кордоном відбулися жалобні заходи з ушанування пам'яті жертв Голодомору.

Джеймс Мейс (1952-2004) - історик, політолог, асистент Роберта Конквеста, прихильник визнання голодомору геноцидом українців. Народився в Оклахомі, США. Захистив докторську дисертацію "Комунізм і дилеми національного визволення: національний комунізм у радянській Україні 1918-1933", в якій пояснював причини краху національно-патріотичних ідей та процесу українізації їхньою несумісністю з комуністичною ідеологією. У 1986-1987 рр. Мейс був призначений виконавчим директором дослідної комісії при Конгресі США, завданням якої було дати оцінку подіям 1932-1933 рр. в Україні. У 1993 році Мейс переїхав в Україну і прийняв українське громадянство. Викладав у Києво-Могилянській академії на кафедрі політології. Помер 3 травня 2004 року. Похований у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram