ГоловнаСуспільствоЖиття

Криму пообіцяли 200 МВт електроенергії по кабелю з Кубані

На піку півострову потрібно 1,2 ГВт електроенергії

Криму пообіцяли 200 МВт електроенергії по кабелю з Кубані
Фото: only.ee

Сьогодні ввечері анексований Росією Крим, куди припинила надходити електроенергія з материкової України, "з великою ймовірністю" буде підключений до російської енергосистеми.

Про це пише "КоммерсантЪ" з посиланням на свої джерела.

"Крим уже сьогодні почне отримувати електроенергію російської енергосистеми. Мінімальна інфраструктура для роботи енергомоста готова, кабель прокладено, нещодавно пройшли випробування з підключення до ЄЕС. Але поки що мова про використання не більше від половини потужності кабелю", - пише видання.

За словами джерел, спочатку підключать приблизно половину потужності першої черги енергомоста, тобто перетікання становитиме не більш ніж 200 МВт.

Але навіть вся перша черга забезпечить лише третину енергопотреби Криму, уточнює інше джерело. На піку півострову потрібно 1,2 ГВт електроенергії. При цьому в Криму є обладнання старих ТЕЦ загальною потужністю 140 МВт власної теплової генерації і ще близько 330 МВт відновлювальної енергетики.

Нагадаємо, в ніч на 20 листопада в Херсонській області в результаті підривів електричних опор було виведено з ладу дві з чотирьох магістральних ліній електропередачі, якими здійснюється енергопостачання території Криму, а також частин Херсонської та Миколаївської областей. Пізніше були пошкоджені опори інших ліній електропередач. 26 листопада працівники "Укренерго" припинили ремонт ЛЕП у Крим на вимогу активістів.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак пообіцяв здати першу гілку енергомоста з Краснодарського краю в Крим 20 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram