ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ передасть всі архіви КДБ Інституту національної пам'яті

Всі документи будуть у відкритому доступі

СБУ передасть всі архіви КДБ Інституту національної пам'яті
Киев, ул. Владимирская, 33. Здесь в 1945-1991 гг. размещалось КГБ УССР
Фото: www.hadashot.kiev.ua

Служба безпеки надає вільний доступ до документів Комітету державної безпеки (КДБ) СРСР і готується передати архіви 1917-1991 років у Інститут національної пам'яті.

Про це повідомляє офіційний сайт СБУ.

Як зазначив голова СБУ Василь Грицак, попит на інформацію з архівів КДБ постійно зростає: на сьогодні зареєстровано тисячу триста сімдесят сім звернень громадян, 173 з яких - іноземних. При цьому близько 60% звернень стосувалися пошуку або надання інформації про зниклих або репресованих радянською владою родичів. Також було зареєстровано 597 запитів від наукових установ та ЗМІ.

В архівах СБУ перебуває близько 180 тис. томів справ, створених у радянський період. Це становить 7 тис. 172 погонних метри архівних документів. В архівних підрозділах регіональних органів налічується понад 730 тис. томів радянського періоду - це близько 30 тис. погонних метрів.

"На сьогодні 42 фонди галузевого державного архіву СБУ, в яких зберігаються документи тільки радянського періоду, нараховують понад 34 тис. томів. Кожна справа може налічувати від одного до 1 тис. документів. Початковими і кінцевими датами цих документів є 1920-1991 роки. В архівно-кримінальних справах також можуть бути документальні матеріали, які створювалися в кінці XIX - на початку ХХ століть і вилучалися як речові докази", - наголошується в повідомленні.

Також зберігаються матеріали архівних особових справ колишніх співробітників КДБ: 70 тис. 661 одиниця, а в архівних підрозділах регіональних органів - 164 тис. 814 справ.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада наказала розсекретити архіви КДБ, прийнявши закон "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років".

Цей законопроект став третім з пакета  стосовно декомунізації після законопроекту про визнання борцями за незалежність УНР, ЗУНР, УПА і ОУН, а також законопроекту про увічнення перемоги над нацизмом у 1939-1945 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram