ГоловнаСуспільствоЖиття

Кримська "влада" розриває відносини з турецькими містами-побратимами

Побратимство з турецькими містами мають Ялта, Керч, Сімферополь, Євпаторія, Бахчисарай і Білогірськ

Кримська "влада" розриває відносини з турецькими містами-побратимами
Фото: www.crimee.com.ua

На тлі погіршення відносин між Туреччиною і Росією через збитий турецькими ВПС російський бомбардувальник Су-12 "влада" анексованого Криму вирішила розірвати зв'язки з містами-побратимами в Туреччині.

Про це заявив псевдопрем'єр Криму Сергій Аксьонов, якого цитує "Русская служба новостей".

"Усі договори про побратимство були укладені ще за України. Які сьогодні можуть бути братські відносини?! Вони збивають наші літаки, убивають наших людей! Водночас ми не маємо жодних претензій до турецького народу, ми, як і раніше, вважаємо його дружнім. Ми чітко розділяємо народ і владний режим", - заявив Аксьонов.

"Мер" Ялти Андрій Ростенко також заявив, що курорт тимчасово припинив усі взаємини з турецькою Анталією, містом-побратимом Ялти. За його словами, про розрив побратимських відносин поки що не йде, а відносини між містами призупинено "до врегулювання виниклого конфлікту на державному рівні".

У серпні 1999 року між Керчю і турецьким Чанаккале було підписано Меморандум про побратимські відносини. Однак, як заявила "голова" міськради Керчі Лариса Щербула, меморандум не виконувався, у жовтня 2014 року Туреччині було надіслано повторний запит на відновлення контактів.

"Конкретні плани обміну та співробітництва представниками влади міст-побратимів не підписані. Тож на сьогодні меморандум неактуальний і не застосовуваний сторонами на практиці", - додала Щербула.

Окрім Ялти та Керчі, побратимство з турецькими містами мають Сімферополь, Євпаторія, Бахчисарая і Білогірськ.

Нагадаємо, відносини між Росією і Туреччиною загострилися після того, як 24 листопада російський військовий літак Су-24 порушив турецький повітряний простір, незважаючи на попередження, його збили турецькі винищувачі F-16, які патрулюють район.

Після цього Росія запровадила санкції проти Туреччини: президент РФ Володимир Путін заборонив роботодавцям із 1 січня 2016 року приймати на роботу турецьких громадян. Окрім цього, президент обмежив діяльність турецьких організацій у Росії, заборонив і обмежив зовнішньоекономічні операції, що передбачають ввезення до Росії окремих видів турецьких товарів.

Раніше Росія оголосила про припинення дії безвізового режиму з Туреччиною з 1 січня 2016 року. Міністерства закордонних справ обох країн закликали громадян утриматися від поїздок до Туреччини і до Росії.

При цьому Туреччина відмовилася вводити санкції проти росіян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram