ГоловнаСуспільствоЖиття

Активісти ініціювали повернення Обсерваторної гірки киянам

Об'єкт належить компанії, пов'язаній із Мартиненком і Жванією

Активісти ініціювали повернення Обсерваторної гірки киянам
Вид на Павловский садик с Обсерваторной горки
Фото: Тарас Спивак

Ініціативна група мешканців прилеглих до Обсерваторної гірки будинків передала понад тисячу підписів депутату Київради з вимогою скасувати рішення про передачу історичних будівель приватній компанії.

Про це повідомив кореспондент LB.ua.

Історичні будівлі на вулиці Гоголівській, 26-28 ще за часів Олександра Омельченка передали "Фонду розвитку будівельних ініціатив".

"Ця компанія пов'язана з Давидом Жванією та Миколою Мартиненком, а реалізувати схему їм допомогла Алла Шлапак. З містом був підписаний інвестиційний договір, згідно з яким компанія привласнила будівлі, не виконавши при цьому до кінця свої зобов'язання", - розповідає Людмила Глущенко, представник ініціативної групи мешканців прилеглих до Обсерваторної гірки будинків.

Активісти впевнені, що у них є шанс повернути зазначені об'єкти у власність міста.

"Ми скористалися механізмом, передбаченим 12-ю статтею Статуту київської територіальної громади. Вона дозволяє громадянам, зібравши 1000 підписів, ініціювати проекти рішень у Київраді", - розповідає Марина Соловйова, голова ГО "Андріївсько-пейзажна ініціатива".

Підписи у активістів взяла депутат Київради від фракції "Самопоміч" Ольга Балицька. Вона запевнила, що проект неодмінно буде розглянутий.

Разом з тим, народний депутат і активіст громадського руху "Збережи старий Київ" Ігор Луценко вважає, що для реалізації подібної ініціативи потрібно істотна громадянська підтримка.

"Мій досвід просування проектів у Київраді підказує мені, що без громадянського тиску ніякі суспільно важливі ініціативи не пройдуть. Тому важливо, щоб на зборі підписів все не закінчилося ", - зазначив Луценко.

Захисники Обсерваторній гірки вважають свою ініціативу пілотною. І мають намір, у разі успіху, застосувати даний механізм для повернення інших спірних об'єктів в місті.

"Якщо у нас все вийде, ми ініціюємо повернення землі у Павлівському сквері (також знаходиться на Обсерваторній гірці - прим. LB.ua), а потім почнемо реалізовувати право київської громади і на інших незаконних забудовах", - каже Марина Соловйова, голова ГО "Андріївсько-пейзажна ініціатива".

Нагадаємо, раніше суд оштрафував "Авіакомпанію ВІТА" за незаконне будівництво у Павлівському сквері. Цю компанію заснував Віктор Сівкович, заступник секретаря РНБО часів Віктора Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram