ГоловнаСуспільствоЖиття

Астроном з Москви по Сонцю визначила час захоплення Савченко в полон

Експертиза підтверджує, що українська льотчиця під час загибелі російських журналістів була в полоні

Астроном з Москви по Сонцю визначила час захоплення Савченко в полон
Надежда Савченко
Фото: Антон Наумлюк, Медиазона

У Донецькому міському суді Ростовської області Росії триває розгляд справи проти Надії Савченко. На запрошення захисту підсудної експерт-астроном з Москви Ольга Возякова за висотою Сонця провела експертизу відео з місця бою і визначила справжній час захоплення в полон українських військовослужбовців.

Про це повідомляє портал Медіазона, який вів онлайн-трансляцію суду над Савченко.

Ольга Возякова - науковий співробітник Державного астрономічного інституту імені Штернберга (ДАІШ) у Москві. За фахом працює з 1994 року.

За словами Возякової, про те, що для справи Савченко шукають фахівця, який за висотою Сонця може визначити час відеозапису подій, вона дізналася від колеги, і їй "це здалося цікавим".

В експертному висновку Возякової говориться, що експертиза була проведена за відеозаписами з флеш-карт, які є в матеріалах справи - це записи, на яких відображена Надія Савченко після затримання сепаратистами. Йдеться про відеозаписи, датовані на флешці 16 червня. Возякова установила, що реальний час зйомки одного із відео - 17 червня 2014 8:36 ранку за київським часом. Інші записи були зроблені тоді ж  - 17 червня 2014 8:36 ранку за київським часом. Інші записи були зроблені того ж дня в 8:39, 9:38 за київським часом. Похибка - плюс-мінус 15 хвилин. На думку захисту, це доводить, що Савченко була взята в полон задовго до того, як загинули російські журналісти ВГТРК, в причетності до загибелі яких звинувачують українку.

Під час перерви адвокат Новіков пояснив: експертиза підтвердила, що відео, на якому зображена безпосередньо Савченко, знято 17 червня 2014-го близько половини одинадцятої. Це ж підтверджує і білінг, який зафіксував телефон Савченко в 10:46 вже в Луганську.

Сьогодні на суд вперше приїхав український адвокат Олександр Плахотнюк, відомий із захисту Юрія Луценка. Адвокат вимагає, щоб суд долучив до справи експертизу білінгу телефонів Надії Савченко. На засіданні також була присутня мати Савченко, повідомляє ТСН. День.

Нагадаємо, українська льотчиця, депутат Верховної Ради Надія Савченко оголосила голодування з 18 грудня.

У Росії Савченко звинувачують у вбивстві двох журналістів в Луганській області. Як заявляється у справі, льотчиця, що служила в добровольчому батальйоні "Айдар", 17 червня 2014 передала товаришам по батальйону координати для артилерійського обстрілу, в результаті якого загинули співробітники ВГТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин. Також у справі стверджується, що надалі Савченко незаконно проникла на територію Росії, де і була затримана.

Насправді Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули Корнелюк і Волошин, і була незаконно вивезена до Росії, де проти неї сфабрикували справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram