ГоловнаСуспільствоЖиття

Голова УГКЦ виступив за перенесення Різдва на 25 грудня

Блаженнійший Святослав закликав православних до дискусії.

Голова УГКЦ виступив за перенесення Різдва на 25 грудня
Фото: http://www.cerkva.info

Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) вважає, що Різдво Христове слід святкувати 25 грудня.

Про це він сказав в ефірі радіо "Марія" 6 січня.

"Ми розглядаємо це питання, але щодо найближчого майбутнього - поки що відповіді немає. Де-факто сьогодні вже значна частина нашої Церкви святкує Різдво Христове й інші свята за Григоріанським календарем, зокрема в країнах української діаспори. Проте в Україні ми святкуємо це свято за Юліанським календарем, і на це є свої історичні, дисциплінарні, міжцерковні передумови", - сказав Святослав.

"Ми добре знаємо, що для християн достеменно невідомий точний день, дата народження Ісуса Христа. У ранніх століттях християнства саме святкування Різдва Христового було встановлено в день, коли римські погани святкували день народження Сонця, тоді, коли починає більшати світлова частина дня. Християни захотіли цей день наповнити християнським змістом, кажучи: "Нашим сонцем, істинним сонцем, нашим світлом світу є Ісус Христос". Так 25 грудня почали святкувати Різдво Христове. Але ми добре знаємо, що Юліанський календар має похибку і відстає від сонячного календаря... Ба більше, Різдво Христове за Юліанським календарем теж 25 грудня, тільки це 25 грудня спізнюється на два тижні", - додав він.

"Тому я думаю, що так чи сяк ми повинні йти до того, щоб святкувати Різдво Христове й інші так звані нерухомі свята згідно з більш точним Григоріанським календарем. Зрештою, це робить сьогодні і більшість православних церков", - продовжив Святослав.

Водночас він нагадав, що зміни церковного календаря раніше провокували різноманітні розколи. Зокрема Українська греко-католицька церква пережила дуже болісні "календарні війни" у США.

"Тому сьогодні мені дуже хотілося б, щоб це питання піднімала не тільки ієрархія, а цим питанням почали цікавитися всі парафіяни. Так усе церковне тіло могло б перейнятися ідеєю святкування нерухомих свят за Григоріанським календарем. Ба більше, я думаю, що ця ідея повинна мати екуменічний характер. Ми справді матимемо достатньо сил, щоб перейти на Григоріанський календар тоді, коли цей перехід зробимо разом з нашими православними братами. Тоді це буде більш прихильно сприйнято широкою громадськістю України і не породить нових перешкод для відновлення єдності єдиної помісної Київської церкви", - підсумував голова УГКЦ.

Нагадаємо, з ідеєю перенести святкування Різдва в Україні на 25 грудня раніше виступив секретар РНБО Олександр Турчинов. Після цього на сайті Президента з'явилася петиція про встановлення вихідного дня 25 грудня на честь Різдва Христового. Втім, з 28 грудня по 7 січня вона набрала лише 567 підписів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram