ГоловнаСуспільствоЖиття

Львів'янин виграв суд проти продавця ноутбуків через відсутність українського маркування клавіатури

Суд вирішив стягнути з інтернет-магазину неустойку в розмірі понад 3600 грн

Львів'янин виграв суд проти продавця ноутбуків через відсутність українського маркування клавіатури
Фото: 4everfoto.blogspot.com

Львів'янин Святослав Літинський виграв судовий позов проти продавця ноутбуків HP (Hewlett Packard) через відсутність маркування клавіатури українською мовою.

Про це інформує zaxid.net.

Як повідомляють, Літинський, відомий успішними судовими позовами проти багатьох виробників побутової та електронної техніки, сподівається, що таке рішення суду змусить Hewlett Packard постачати в Україну належно промарковані ноутбуки.

Наприкінці грудня 2014 року Літинський купив через інтернет-магазин STYLUS ноутбук HP proBook 450 Gl вартістю 12445 грн. З'ясувалося, що ноутбук не має україномовного маркування клавіатури, а також україномовного енергетичного маркування (інформація про рівень споживання енергії й інша техінформація). Продавець відмовився обміняти ноутбук або безкоштовно усунути цю ваду, оскільки і не вважав це вадою товару. Всі інші ноутбуки в інтернет-магазині були також промарковані тільки англійською та російською. З'ясувавши це, Літинський звернувся до суду.

Франківський суд Львова визнав недоліком товару відсутність українського маркування і вирішив стягнути з інтернет-магазину неустойку в розмірі більш ніж 3600 грн, оскільки, за українським законодавством, продавець повинен оплачувати 1% вартості товару за кожний день затримки виконання законних вимог покупця.

Втім, сам Літинський вважає важливим прецедент, який створює рішення львівського суду.

«Так, судом встановлено щодо одного конкретно купленого мною ноутбука. Але в обґрунтуванні суд зазначив що ноутбук без маркування клавіатури українською мовою та без енергетичного маркування українською мовою не відповідає законодавству, - сказав Літинський. - Наскільки я бачив в магазинах - всі ноутбуки HP мають клавіатуру лише російською та англійською мовами - отже, теж не відповідають закону».

Старший викладач кафедри програмування Львівського університету Святослав Літинський вже кілька років послідовно бореться через суди за права україномовних споживачів товарів і послуг. Йому вдалося, наприклад, виграти позови проти виробника пральних машин Samsung, ПриватБанку і "Пузатої Хати". Він також став першим українцем, який через суд домігся отримання паспорта громадянина України без російськомовного дубляжу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram