ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму порушили справу через формування кримськотатарського батальйону

Окупаційна "влада" заявила, що батальйон "може перерости в політсилу, не підконтрольну українській владі"

У Криму порушили справу через формування кримськотатарського батальйону
Фото: Сергей Нужненко

"Прокуратура" окупованого Криму порушила кримінальну справу за фактом організації кримськотатарського батальйону у Херсонській області.

Про це повідомляє "Интерфакс".

"За матеріалами прокуратури порушено кримінальну справу за частиною 1 статті 208 КК РФ за фактом організації незаконного збройного формування та участі в ньому", - йдеться в повідомленні.

Організатор продуктової та енергетичної блокади Криму Ленур Іслямов у грудні 2015 року повідомив про рішення створити кримськотатарський батальйон імені Номана Челебіджихана ччисельністю 560 осіб для виконання завдань з повернення півострова до складу України. До середини січня в батальйон записалися вже близько 250 чоловік.

Водночас, "віце-прем'єр" Криму Руслан Бальбек раніше заявив, що батальйон імені Челебіджихана "має тільки формальне кримськотатарське забарвлення, а насправді є бандформуванням, яке в майбутньому може перерости в політсилу, не підконтрольну українській владі".

Челебіджихан - кримськотатарський політик і громадський діяч, перший голова уряду Кримської народної республіки, організатор першого курултаю (національного з'їзду) кримськотатарського народу, перший муфтій мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусії. Відомий також як автор вірша Ant etkenmen ("Клянуся"), який став національним гімном кримських татар.

Нагадаємо, в грудні Іслямов заявив, що Туреччина надасть допомогу у формуванні в Україні добровольчого кримськотатарського батальйону. Пізніше МЗС Туреччини спростувало цю інформацію, підкресливши при цьому, що Туреччина "не визнала і не визнає незаконною анексію Криму Росією і буде рішуче продовжувати свої зусилля для захисту кримських татар".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram