ГоловнаСуспільствоЖиття

Кирило пригрозив Варфоломію розколом у разі визнання УПЦ КП

"Страшно уявити, що було б, якщо б ці бандити отримали канонічну легалізацію"

Кирило пригрозив Варфоломію розколом у разі визнання УПЦ КП
Фото: EPA/UPG

Патріарх Російської православної церкви Кирило натякнув, що Москва припинить будь-яке подальше міжнародне співробітництво з Константинопольською православною церквою, якщо УПЦ Київського патріархату отримає канонічний статус.

Таку заяву він зробив на зборах глав православних церков у Швейцарії 22 січня 2016 року.

"Зараз насильницьким шляхом захоплено понад 30 храмів Української православної церкви [Московського патріархату], ще щонайменше 10 знаходяться під загрозою нападу розкольників і націоналістів, які видають те, що відбувається, за нібито добровільний перехід вірян у так званий Київський патріархат. Насправді це справжнісіньке бандитське, рейдерське захоплення: проводять збори осіб, не пов'язаних із громадою, потім за допомогою влади фальсифікують статутні документи, захоплюють храм силами бойовиків-націоналістів, а громаду храму разом зі священиком викидають на вулицю!" - заявив Кирило предстоятелям церков (цитата з сайту РПЦ).

У своїй промові Кирило також процитував одіозного лідера "Братства" Дмитра Корчинського, який нібито заявив, що "якщо митрополит Онуфрій досі належить до канонічної церкви, то лише тому, що не знайшлося відповідного знаряддя тортур - праски або паяльника". Глава РПЦ називає Корчинського прихильником УПЦ Київського патріархату.

"Страшно уявити, що було б, якщо б ці бандити отримали канонічну легалізацію і влилися в наше середовище!" - заявив Кирило.

Він також обурився діями деяких ієрархів Константинопольського патріархату, які, відвідуючи Україну, висловлюють свою підтримку УПЦ КП нібито від імені Константинопольського патріарха і тим самим "сіють спокусу" серед українських вірян і духовенства. Одночасно він подякував деяким помісним церквам - Олександрійській, Антіохійській, Єрусалимській, Сербській, Болгарській, Польській - за підтримку позиції Москви.

The Economist вважає, що послання Кирила очевидне: "навіть не думайте надавати допомогу і підтримку Київському патріархату, інакше вся подальша міжнародна комунікація православних церков припиниться". Промова патріарха Кирила, пише видання, була адресована безпосередньо патріарху Варфоломію I. З погляду Economist, метою патріарха Кирила було показати, що якщо визнання УПЦ КП відбудеться, то у світовій Православній церкві настане глибокий розкол.

23 січня під головуванням патріарха Філарета у Києві відбулося засідання священного синоду УПЦ Київського патріархату, на якому висловили відповідь на заяву Кирила. У ній виступ патріарха РПЦ характеризується, як "публічне проголошення брехні і введення інших в оману", пише портал "Релігія в Україні".

В цілому вступ глави РПЦ на зборах православних патріархів керівництво УПЦ КП охарактеризувало як "негідну сану архієрея" і попросило "патріарха Варфоломія, як першого серед предстоятелів православних церков і головуючого на Синаксисі, направити для дослідження справи і подальшого доповіді Помісних православних церков авторитетну церковну комісію" .

Керівництво УПЦ МП закликається до "конструктивного діалогу", для чого пропонується залучити до процесу "представників державної влади України, а також авторитетних міжнародних організацій". Синод УПЦ КП вважає, що "Московський патріархат є учасником конфлікту, знаходиться в залежності від влади Росії як держави-агресора", і тому його представники "не можуть бути включені до складу такої комісії, а тільки мусять надавати їй свідчення і докази".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram