ГоловнаСуспільствоЖиття

Матіос: юридично ДУК ПС є незаконним збройним формуванням

Військовий прокурор зазначив, що багато загиблих бійців ПС - герої

Матіос: юридично ДУК ПС є незаконним збройним формуванням
Анатолий Матиос

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що за усіма юридичними ознаками Добровольчий український корпус "Правий сектор" є незаконним збройним формуванням.

Про це він розповів в інтерв'ю "Громадському радіо".

"За всіма юридичними конструкціями, ознаками і відповідно до української Конституції, ДУК "Правий сектор" є, якщо сухою юридичною мовою, незаконним збройним формуванням на території держави. У нас єдиний добровольчий батальйон, який за два роки не визначився: він над державою чи з правом застосування монополії держави у вигляді зброї на всій території - ДУК "Правий сектор", - заявив Матіос.

При цьому він зазначив, що багато загиблих бійців ДУК ПС є героями, які тримали оборону у багатьох гарячих точках Донбасу.

"Я можу на коліна стати, коли згадують прізвищ усіх загиблих з "Правого сектору", котрі загинули у ДАПі, Пісках, Авдіївці, Волновасі, Дебальцевому. Це - герої, еліта нації. Це надзвичайні патріоти держави. Але використання патріотів у політичних цілях без зазначених державних позицій - це розвал основ держави. Ми бачили Мукачеве. Зараз дуже неоднозначний Драгобрат. З розколом суспільства", - сказав прокурор.

Він також наголосив, що використовувати зброю в тилу "під гаслами патріотизму" неприпустимо.

"Не може окремо взята частина, навіть під гаслами патріотизму, ховатися зі зброєю у тилових областях і розстрілювати пости міліції. Права міліція чи ні - це питання вже закону і права його застосування. Але жодна революція чи бажання змін основ державності не варті людського життя. Ніхто не має права на монополію сили без імені держави. Хочеш виступати від імені держави? Інтегруйся, призивайся, складай присягу і роби, а не ставай в тил", - підкреслив Матіос.

Нагадаємо, ДУК ПС був одним з останніх добровольчих підрозділів, які не повністю легалізували. Усі інші увійшли або до складу ЗСУ, або у Нацгвардію МВС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram