ГоловнаСуспільствоЖиття

Соратник Данилишина залишається в СІЗО більш як 3,5 року без вироку суду

Прокуратура підозрює Василя Даниліва в організації замаху на банкіра Сергія Дядечка у 2012 році.

Соратник Данилишина залишається в СІЗО більш як 3,5 року без вироку суду
Фото: wrestlingua.com

Бізнесмен Василь Данилів, один із лідерів громадського руху "Українська європейська перспектива" на чолі з Богданом Данилишиним, вже 3,5 року провів у СІЗО без вироку суду за підозрою в організації замаху на банкіра Сергія Дядечка. Про це стало відомо від родичів підозрюваного.

Сам Василь Данилів стверджує, що він зазнав кримінального переслідування за політичними мотивами. Під час передвиборної кампанії 2010 року Данилів був куратором західних областей України від штабу кандидата в президенти Юлії Тимошенко. Він також працював у Донецькій і Луганській областях щодо недопущення фальсифікації виборів кандидатом Віктором Януковичем і його командою. Після перемоги Януковича на виборах, Данилів переїхав до Праги, побоюючись переслідувань. Там він разом з колишнім міністром економіки України Богданом Данилишиним створив організацію "Українська європейська перспектива". Напередодні виборів 2012 року він повернувся в Україну і очолив виборчий штаб Соцпартії України, але був затриманий за підозрою в замаху на банкіра Дядечка.

Рідні Василя Даниліва стверджують, що з першого дня затримання від нього вимагали дати неправдиві свідчення проти Юлії Тимошенко, її оточення і керівництва опозиційної партії "Батьківщина". Даниліва відвідували керівники МВС на чолі з міністром Віталієм Захарченком (зараз переховується в Росії), Василем Паскалем (звільнений з МВС), представником прокуратури Олегом Пушкарем, який вів "справу Тимошенко". За словами представників Даниліва, всі вони домагалися від нього неправдивих свідчень проти Юлії Тимошенко, за що обіцяли йому свободу і закриття кримінальної справи. Після відмови обмовляти Тимошенко, Данилів пережив знущання і тортури, стверджують його родичі.

У середу 3 лютого 2016 року о 10:00 у Шевченківському райсуді Києва вкотре слухатиметься справа Даниліва (суддя Олег Лінник).

Нагадаємо, тюремники, які застосовували силу до Тимошенко, отримали по два роки в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram