ГоловнаСуспільствоЖиття

МОЗ обіцяє економію 60% коштів при купівлі ліків через міжнародні організації

Перші поставки очікують уже в лютому

МОЗ обіцяє економію 60% коштів при купівлі ліків через міжнародні організації
Фото: Макс Левин

Економія коштів під час закупівлі ліків, у тому числі для лікування туберкульозу й онкології, за попередніми даними, становитиме від 30% до 60%.

Про це на прес-конференції 4 лютого заявив заступник міністра охорони здоров'я України Ігор Перегінець, повідомляє прес-служба МОЗ.

"Попередньо за програмою онкології, маючи акцепти щодо 30 препаратів, ми можемо говорити про більш ніж 60% економії коштів порівняно з цінами 2014 року. Важливо відзначити, що перші поставки ми очікуємо вже в цьому місяці, щоб покрити дефіцит необхідних ліків", - заявив Ігор Перегінець.

Відзначають, що ПРООН щодо частини програм закупівлі лікарських засобів і засобів медичного призначення для лікування туберкульозу в процесі прозорого тендеру вдасться заощадити понад 30% коштів порівняно з 2014 роком, незважаючи на інфляцію та зростання курсу долара. Також у 2016 році за цією програмою вперше буде закуплено 4 препарати, які раніше МОЗ не закуповував.

На прес-конференції було зазначено, що тендери ще не завершено і міжнародні організації зараз перебувають на фінальному етапі підписання договорів. Докладнішу інформацію щодо кожного препарату, постачальника і ціну буде надано відразу після укладення договорів.

"Ми зламали велику корупційну схему на закупівлі ліків у країні і зменшення ціни в рази щодо деяких препаратів є прямим доказом цього. Я звернуся до правоохоронних органів, щоб ті розслідували причини різниці в ціні, адже це все гроші, вкрадені з державного бюджету", - заявив голова парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв.

Як повідомляли, в 2015 році МОЗ передав закупівлю ліків трьом міжнародним організаціям: ЮНІСЕФ, ПРООН і Crown Agents. Організації здійснюють закупівлі за 12 державними програмами на загальну суму понад 2,197 млрд грн, що становить майже 60% бюджетних коштів, виділених на закупівлю ліків.

За словами Арсенія Яценюка, міжнародний контроль завадить українській фармацевтичній мафії красти державні гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram