ГоловнаСуспільствоЖиття

Правозахисники розробили механізм видачі кримчанам українських документів

Пакет напрацьованих змін до законодавства буде представлений у кінці лютого

Правозахисники розробили механізм видачі кримчанам українських документів
Фото: www.048.ua

Експерти Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) розробили пакет змін до чинного законодавства щодо взаємодії з окупованим Кримом.

Про це повідомив експерт організації Борис Захаров, інформує "Крым.Реалиии".

Серед розроблених документів - механізм видачі українських документів кримчанам, які залишаються на півострові.

За словами Захарова, спосіб видачі кримчанам документів українського зразка на підставі відповідних рішень українських судів, запропонований Міністерством юстиції, не вірний. Правозахисник переконаний, що цю проблему можна вирішити "оперативніше і простіше".

"У міжнародному праві є таке поняття, як "намібійський виняток". Коли ПАР окупувала Намібію, місцеві документи теж не визнавалися міжнародним правом. Однак, потім стало очевидно, що акти громадянського стану повинні визнаватися, оскільки інших підтверджень таких фактів просто немає. У нас окупована тільки частина території, тому ми цілком можемо визнати в адміністративному порядку факти народження і смерті. Тоді судові процедури будуть потрібні тільки у виняткових випадках", - зазначив правозахисник.

Свій пакет напрацьованих змін до законодавства експерти УГСПЛ мають намір представити в кінці лютого.

Нагадаємо, 5 лютого Верховна Рада прописала механізм встановлення факту народження і смерті на тимчасово окупованій території України - в Криму і на Донбасі. Документ був ініційований і розроблений Мін'юстом. У відомстві запевняють: він значно спрощує процедуру видачі українських документів громадянам, які залишаються в окупації. Водночас правозахисники не згодні із запропонованим варіантом і вважають цей закон поспішним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram