ГоловнаСуспільствоЖиття

Військовий психолог - герой статті LB.ua презентував проект соціальної адаптації для ветеранів АТО

Ветерани навчаються долати наслідки травми й адаптуватися до мирного життя, щоб потім допомагати в цьому своїм побратимам

Ветерани АТО в Українському кризовому медіа-центрі презентували програму соціальної адаптації та психологічної взаємодопомоги бійцям за принципом "рівний-рівному". Одним із засновників проекту став Андрій Козінчук, герой публікації LB.ua "Військовий психолог: боєць, HR і сваха".

Фото: Макс Левін

Ідея створення організації "Побратими" для взаємодопомоги виникла відразу у кількох учасників АТО, які проходили у грудні 2014 року тренінг у Діті Марчер, данського фахівця з бодінаміки (один із напрямків психотерапії).

"Потрапивши на це навчання, я зрозумів, що треба починати з себе, тому що я був на війні. Це був нелегкий тренінг, 22 дні протягом 7 місяців - важка робота над собою. Тому що не можна навчитися працювати з ветераном, поки не навчишся працювати з самим собою. Тепер у мене є певні інструменти, щоб допомагати іншим", - сказав Козінчук під час прес-конференції.

Адаптована для українців програма називається "Тренінг з подолання бойового шоку, травми і ПТСР".

Ко-тренер програми, колишній боєць "Айдара" Тарас Ковалик був поранений на Донбасі, а після лікування так і не зміг адаптуватися в мирному житті. Він раз у раз повертався в АТО як доброволець і як волонтер.

"На війні прокидаються тваринні інстинкти, з якими ти не знаєш, що робити, коли все спокійно. І нам ніхто не розповідав, що з нами відбувається, що для нас - норма, чому ми так поводимося і як з цим працювати. Речі, які робить солдат на війні, є абсолютно асоціальними для мирного суспільства. Ті правила, які ми приносимо з, по суті, тваринного світу - тому що війна ближча до тварин, ніж до людей - вони тут не діють", - пояснив Ковалик.

Він чув про програму "Побратимів" від різних людей, але вирішив долучитися сам після того, як його товариш по службі повернувся з першого етапу навчання і розповів про те, що дізнався.

"Я відразу зрозумів, що це мені потрібно. Він мені за 5 хвилин розповів про те, що з нами відбувається, більше, ніж усі ті люди до нього, які вважали себе дуже досвідченими і знаючими", - повідомив Тарас.

Фото: Неллі Вернер

За його словами, програма передбачає 4 етапи. На першому бійцеві надають максимум інформації для осмислення - про його стан, про причини поведінки і так далі. На другому етапі їм дають інструменти і підтримку, щоб «іти вглиб» своїх особистісних проблем. Безліч проблем, за словами ко-тренера, виникають до війни - війна їх загострює. На третьому етапі учасники програми стабілізують і надають весь набір інструментів і середовище для підтримки самого себе. На четвертому етапі відбувається так зване посттравматичне зростання.

Сам Ковалик після закінчення занять не тільки заново соціалізувався, почав знаходити більше розуміння з оточенням. Він також вступив до університету на магістратуру, а паралельно вчиться на психолога у Греції, за системою бодінаміки.

Хочу сказати усім ветеранам, які нас чують - від вас вимагається лише зробити перший крок, піти назустріч своїй проблемі. Сказати: окей, я готовий над нею працювати.

"Друге - це відмова від будь-яких наркотичних речовин на час проходження тренінгу, в тому числі алкоголю, таблеток. Вони прибирають певні запобіжники з нашої свідомості, а у роботі з травмами ці запобіжники критично важливі", - сказав Ковалик.

"Це конкретна робота над собою, яка вимагає багато сміливості та щирості, в першу чергу, перед самим собою", - додав ветеран.

Кожного бійця переконували брати участь у проекті їхні побратими. У липні 2015 році закінчила навчання перша група - випускники тепер стали ко-тренерами і далі працюють з іншими бійцями. Нещодавно організатори проекту набрали нову групу і передають свої знання далі.

Учасник другого "Тренінгу з подолання бойового шоку, травми і ПТСР", ветеран АТО Микола Зміївський поділився своїми враженнями від початку навчання.

"Всі ті цінності, які були у мене до армії, вони просто розчинилися. Програма "Побратимів" стала для мене тією ниточкою, яка допомогла повернутися в цивільне життя. Вона допомогла мені розібратися в собі, я відчув бажання жити. Це працює", - підтверджує боєць.

До війни Зміївський, корінний мешканець Кривого Рогу, працював помічником сталевара на меткомбінаті, а тепер він вчиться на бариста.

Крім цього, з березня 2015 року Козінчук разом із колегою з "Побратимів" Івоною Костиною, яка довгий час як волонтер їздила в зону бойових дій, розробляв окремий проект "Сектор В". Це півторамісячний інтенсив для бійців, які хочуть самі впоратися з наслідками своєї травми, але поки готові допомагати в цьому іншим. У лютому Козінчук і Костина подають проект на грант для фінансування його розвитку.

Зараз випускники проекту "Побратими" проводять лекції для бійців на передовій, а також готують курси для волонтерів, журналістів, які бували в зоні АТО.

Вони спілкуються з колегами з Данії, Боснії, США, переймають досвід цих країн з психологічної реабілітації колишніх військових. Але українці акцентують свою увагу на тому, що їхні проекти спрямовані більше на так звану абілітацію - не повернення до старої роботи, звичок і способу життя (що має на увазі реабілітація), а початок нового життя в кращій якості.

"Ветерана більше не влаштовує те життя, яке було до війни. Він хоче, щоб було краще, - каже Козінчук, ставлячи в приклад піцерію Pizza Veterano, яку заснували учасники АТО. - Адже вона хороша не тим, що її приготували військові. Їхня піца насправді одна з найсмачніших у місті. Ветеран - це тепер знак якості".

За словами психолога, переважна більшість ветеранів не хочуть займатися тим, чим вони займалися в "минулому житті".

Козінчук починав свій проект в активній співпраці з МВС, але потім зрозумів, що його бачення і його колег про психологічну допомогу бійцям відрізняється від того, яке пропонують сьогодні чиновники. Однак "Побратими" співпрацюють з державою, проводячи тренінги в підрозділах поліції, МВС, у батальйонах у зоні АТО. Учасники програми звернулися до чиновників з пропозицією направляти до них ветеранів після первинної реабілітації у санаторіях та інших держустановах.

Нагадаємо, наприкінці минулого року держава зобов'язала учасників АТО проходити психологічну реабілітацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram