ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму триває шквал обшуків у будинках кримських татар, - Чубаров (оновлено)

Ситуація з правами людини в окупованому Криму погіршується з кожним днем

У Криму триває шквал обшуків у будинках кримських татар, - Чубаров (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що російські силовики проводять масові обшуки у будинках кримських татар.

"Сьогодні у Криму триває шквал обшуків у будинках кримських татар, проводяться допити активістів кримськотатарського національного руху", - написав він у Фейсбуці.

За його словами, обшуки провели у будинках активістів у Ялті і Бахчисараї, кількох людей затримали, зокрема члена контактної групи з прав людини.

"Допитали Даміра Мінадірова (Ялта), Бахтіяра Топуза (Ялта), Рустема Османова (Бахчисарай), Нарімана Мамедінова (с. Холмовка Бахчисарайського району, після обшуку затримали і відвезли у Севастополь), Арсена Халілова (с. Холмовка Бахчисарайського району), члена контактної групи з прав людини Емір-Усеїна Куку (Ялта, після обшуку затримали)", - уточнив Чубаров.

Також на допит у "прокуратуру" Сімферополя викликали заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова, від якого вимагали пояснень про діяльність Меджлісу "у зв'язку зі скаргами громадян". Після завершення допиту Джелялова відпустили.

Чубаров зазначив, що деякі з вищеназваних кримських татар зустрічалися зі спецпредставником Генерального секретаря Ради Європи Турбйорном Ягландом під час його візиту до Криму наприкінці січня 2016 року.

"Ситуація з правами людини в окупованому Криму погіршується з кожним днем. При цьому, весь арсенал цілеспрямованих репресій окупаційна влада направляє проти кримських татар, а також людей інших національностей, які сповідують іслам", - підкреслив голова Меджлісу.

"Прокурор" Криму Наталія Поклонська заявила, що обшуки і допити проводилися "в рамках розслідування діяльності забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір", повідомляє "Крым.Информ".

"Це не татари - це терористична організація. Ми не робимо розбивки за національністю", - заявила Поклонська. Вона також повідомила про чотирьох затриманих.

Нагадаємо, експерти Української Гельсінської спілки з прав людини розробили механізм видачі кримчанам українських документів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram