ГоловнаСуспільствоЖиття

У Молдові 2016 року заарештували десятьох найманців, які воювали на Донбасі

Більшість із них - колишні поліцейські і спецпризначенці

У Молдові 2016 року заарештували десятьох найманців, які воювали на Донбасі

У Молдові з початку 2016 року заарештували десятьох підозрюваних найманців, які воювали на сході України на боці сепаратистів.

Про це інформує Радіо Свобода.

"На жаль, повинен сказати, що десять громадян Молдови воювали в Донецькій і Луганській областях України. Ми задокументували факти, коли громадяни Молдови були поранені, і не виключаємо можливої загибелі наших громадян під час цього конфлікту", - наголосив виконувач обов'язків генпрокурора Молдови Ігор Попа.

За його словами, двох з підозрюваних вже засудили до трьох років ув'язнення. Слідство з приводу ще восьми підозрюваних триває.

Найманцям, які воювали на Донбасі на боці сепаратистів, - від 26 до 32 років, усі вони російськомовні вихідці з півдня Молдови. Більшість із них - колишні поліцейські і спецпризначенці.

Представники слідчих органів Молдови відзначають, що певні симпатії до сепаратистів на Донбасі серед етнічних росіян у Молдові, які йдуть воювати, можуть бути, але головна причина - гроші.

"Наприклад, один чоловік, справу якого в січні скерували до суду, розповів, що йому пообіцяли платити за місяць близько 3 тис. доларів", - повідомив  заступник генпрокурора Молдови Ніку Сендреа.

Ще двох підозрюваних затримали, коли вони в'їжджали в Молдову з великою сумою російських рублів.

Точна кількість громадян Молдови, які воюють на боці підтримуваних Росією сепаратистів в Україні, невідома. Згідно із законодавством країни, участь у бойових діях за кордоном карається до 10 років ув'язнення.

Нагадаємо, 5 лютого Шевченківський районний суд Києва заарештував Сергія Корсунського, який був учасником захоплення будівлі Служби безпеки України в Луганську, а потім - одним з ватажків "ЛНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram