ГоловнаСуспільствоЖиття

Глава УГКЦ закликав не драматизувати заяву Папи і Кирила

"Ми пережили не одне таку заяву, переживемо і цю"

Глава УГКЦ закликав не драматизувати заяву Папи і Кирила
Фото: ugcc.tv

Глава Української греко-католицької церкви Святослав закликав вірян не драматизувати заяву Папи Римського Франциска і предстоятеля Російської православної церкви Кирила, хоча вона і викликає багато запитань. Про це він сказав в інтерв'ю прес-службі УГКЦ.

"Було офіційно повідомлено, що цей документ є плодом праці митрополита Іларіона (Алфеєва) з православного боку і кардинала Курта Коха і Папської ради у справах єдності між християнами - з католицького. Для документа, який має бути не богословським, а фактично суспільно-політичним, слабшої команди для його складання неможливо уявити. Згадана Папська рада компетентна у богословських питаннях у відносинах з різними християнськими церквами та громадами, але аж ніяк не у справах міжнародної політики, особливо делікатних питаннях російської агресії в Україні. Тому заданий характер документа був їй явно не по силах. Цим і скористався Відділ зовнішніх церковних відносин РПЦ", - вважає Святослав.

Глава УГКЦ прокоментував окремі пункти заяви, що стосуються України та греко-католицької церкви зокрема.

"Пункт 26 цієї декларації є найбільш суперечливим. Створюється враження, що Московська патріархія або вперто не зізнається, що є стороною конфлікту, тобто відкрито підтримує агресію Росії проти України, або звертається насамперед до своєї совісті, закликає себе ж до розсудливості, громадської солідарності і до активного будівництва миру. Не знаю... Саме слово «конфлікт» тут є темним і швидше схиляє читача думати про те, що у нас «громадянський конфлікт», а не зовнішня агресія сусідньої держави. Сьогодні загальновідомим є той факт, що якби на українську землю з Росії не прибували військовослужбовці і не поставляли важку зброю, якби РПЦ освячувала НЕ ідею «руського миру», а передачу контролю України над її власними кордонами, то ні анексії Криму, ні цієї війни взагалі б не було. Саме такої громадської солідарності з українським народом і активного будівництва миру ми очікуємо від підписантів цього документа", - зауважив Святослав.

Він передбачає, що цей текст міг викликати глибоке розчарування серед багатьох вірян УГКЦ та громадян України, але закликає не драматизувати його.

"Багато хто звертався до мене з цього приводу і говорив, що почувається зрадженим Ватиканом, розчарованим половинчастістю правди у цьому документі і навіть непрямою підтримкою з боку Апостольської столиці агресії Росії проти України. Я, звісно, розумію ці почуття. Однак я закликаю наших вірян не драматизувати цю декларацію і не перебільшувати її значення для церковного життя. Ми пережили не одну таку заяву, переживемо і цю", - сказав Святослав.

Нагадаємо, що в ніч на суботу за київським часом Папа Франциск і патріарх Кирило підписали спільну декларацію, що складається з 30 пунктів.

Кілька з них з них безпосередньо стосуються України. "Закликаємо усі сторони конфлікту до розсудливості, громадської солідарності і діяльного миротворення. Закликаємо наші церкви в Україні працювати для досягнення суспільної злагоди, утримуватися від участі в протиборстві і не підтримувати подальший розвиток конфлікту", - каже один із них.

Папа і Патріарх торкнулися також проблеми розділень між православними вірянами. У 27-му параграфі висловлюється сподівання на те, що "розкол серед православних вірян України буде подолано на підставі існуючих канонічних норм, що всі православні християни України будуть жити у мирі та злагоді".

Водночас у заяві вказується неприпустимість використання "неналежних засобів для примусу вірян до переходу з однієї церкви в іншу", що є посиланням в тому числі на конфлікт між УПЦ МП і УПЦ КП в Україні. Також відкидається метод "уніатизму", яким по суті була створена УГКЦ. Цей шлях "не веде до відновлення єдності", йдеться в заяві Папи і російського патріарха. Однак громади, що виникли таким шляхом, "мають право існувати і робити все необхідне для задоволення духовних потреб своїх вірян, прагнучи до миру з сусідами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram