ГоловнаСуспільствоЖиття

УПЦ КП розчарована заявою Папи Римського і Патріарха Кирила

"Питання про нас не можна вирішувати без нашої участі"

УПЦ КП розчарована заявою Папи Римського і Патріарха Кирила
Фото: EPA/UPG

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) розчарована спільною заявою Папи Римського Франциска і предстоятеля Російської православної церкви (РПЦ) Кирила.

Про це йдеться в заяві прес-служби Київської патріархії на офіційному сайті.

Відзначається, що УПЦ КП завжди підтримувала міжконфесійний та міжрелігійний діалог, проте змушена приєднатися до критичних оцінок цього документа.

"Наша Церква розділяє розчарування окремими пунктами спільної Декларації голів Католицької Церкви і Московського Патріархату, підписаної 12 лютого 2016 р. в Гавані, зокрема пунктами 25, 26 і 27 цього документа ...Вищевказані пункти Декларації пройняті духом кращих зразків радянської дипломатії, сповнені двозначних натяків, необ'єктивних оцінок і безпідставних тверджень. На наше переконання, в документі, який повинен засвідчити віруючим і світу позицію Церков, краще б взагалі не торкатися порушених у пунктах 25-27 тем, чим висвітлювати їх в такій формі", - йдеться в заяві.

У Київському патріархаті називають неприйнятною ситуацію, коли рішення про Україну і українські церковні та громадські справи приймаються без представників України, ігноруючи їх думку і позицію. "Мюнхенську змову 1938 року і її гіркі наслідки свідчать, що питання про нас не можна вирішувати без нашої участі", - наголошується в заяві УПЦ КП.

У Київській патріархії зазначають, що питання Української греко-католицької церкви (п.25.) не враховує думку і позицію цієї церкви. Оцінка конфлікту на Донбасі (п.26) "повністю ігнорує його основну причину" - російську збройну, політичну економічну та інформаційну агресію проти України. А оцінка ситуації в Українській Православній Церкві (п.27) ігнорує той факт, що причиною її розколу є порушення канонів саме Московським Патріархатом.

"Сподіваємося, що в майбутньому при підготовці документів, що стосуються оцінок ситуації в Україні, дипломатія Ватикану, як суб'єкт міжнародного права і міждержавних відносин з Україною, буде брати до уваги найкращі, а не гірші приклади", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, в суботу, 12 лютого, на Кубі Папа Римський Франциск зустрівся з патріархом Кирилом. У ніч на суботу за київським часом вони підписали спільну декларацію, що складається з 30 пунктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram